EK razmatra dodatnu kratkoročnu finansijsku pomoć Ukrajini

Izvor: Press, 21.Okt.2014, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK razmatra dodatnu kratkoročnu finansijsku pomoć Ukrajini

Evropska komisija će razmotriti mogućnost da Evropska unija pruži dodatnu kratkoročnu finansijsku pomoć Ukrajini, rekao je novinarima komesar za energetiku Gunther Oettinger.
"Razmotrićemo to", rekao je on odgovarajući na pitanje ruskih novinara da li će EK podržati dodelu dopunske pomoći u obliku kratkoročnih kredita u obimu dve milijarde evra, koje je zatražila Ukrajina, preneo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Tas.



Inicijativu da se Ukrajini da pomoć za pokriće duga Rusiji za gas i obezbeđenje isporuka gasa u zemlje EU u jesenje-zimskom periodu, pokrenula je Poljska.

Da bi Ukrajini trebalo pomoći u plaćanju duga za gas Rusiji, dan ranije je u Bratislavi rekla i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Ministar inostranih poslova Češke Lubomir Zaoralek izjavio je ranije da EU treba da razmotri pružanje dodatnih sredstava Ukrajini za pokrivanje duga za gas Gazpromu, ali samo uz čvrste garancije za sprovođenje reformi, borbu protiv korupcije i ispunjenje svih ostalih uslova.

U Briselu se održava trostrani ministarski sastanak uz učešće ministra energetike Rusije Aleksandra Novaka, ministra energetike i rudarstva Ukrajine Jurija Prodana i evropskog komesara za energetiku.

Učesnici pregovora treba da postignu privremeni dogovor o uslovim isporuka ruskog gasa u Ukrajinu. Ukrajinski predsednik Petro Poroshenko saopštio je u nedelju da je njegova zemlja postigla dogovor sa Rusijom o "zimskoj" ceni gasa.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.