Donjeck: Zauzeta zgrada tužilaštva

Izvor: B92, 16.Mar.2014, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donjeck: Zauzeta zgrada tužilaštva

Donjeck/Harkov -- Učesnici proruskog mitinga u ukrajinskom gradu Donjecku zauzeli zgradu tužilaštva i lokalno sedište ukrajinske bezbednosne agencije (SBU).

Oni traže oslobađanje regionalnog tužioca Pavla Gubarjeva, prenele su RIA Novosti.

Trenutno demonstranti kontrolišu zgradu tužilaštva, skandirajući ''Donbas', ''Rusija'' i zahtevajući da se sa zgrade skine ukrajinska zastava.

Glavni zahtev demonstranata je hitno oslobadjanje regionalnog tužioca koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je uhapšen po nalogu suda u Kijevu i osudjen na dva meseca zatvora zbog organizacije masovnih nereda i separatizma.

Početkom marta na mitingu u Donjecku Gubarjev je "izabran" za regionalnog tužioca.

Ranije danas javljeno je da se u Donjecku održava miting za podršku referenduma na Krimu.

Učesnici su takodje najavili da će zahtevati odredjivanje datuma održavanja zvaničnog referenduma u Donjecku.

Harkov: Protest za federalizaciju Ukrajine

Oko 3.000 aktivista okupilo se na mitingu u centru Harkova sa zahtevom za održavanje referenduma za federalizaciju Ukrajine, tačnije njenog jugoistočnog dela.

Zahtev je pročitao koordinator "Građanskog foruma Harkova" Jurij Apuhtin, koji je rekao da se aktivisti ne slažu sa, kako je naveo, pučističkom vlašću Ukrajine i da je smatraju nelegitimnom, zbog čega traže od vlasti u Harkovu da održe referendum o federalizaciji Ukrajine.

"Naš grad je bio i ostaće ruski, makar i u sastavu Ukrajine. Spremni smo da živimo u jedinstvenoj državi ali pod našim uslovima", rekao je on.

"Na listićima za referendum će stajati samo jedno piutanje: "Da li se slažete da Ukrajina postane federativna država?", dodao je Apuhtin.

Prema njegovim rečima, aktivisti će se još jednom sastati 20. marta pred zgradom harkovske vlade sa zahtevom da se održi zasedanje na kome bi bilo razmotreno pitanje referenduma, a u slučaju odbijanja smatraće se da je vlast izgubila legitimitet.

"Ako pozitivno odgovorimo na pitanje o federalizaciji to će prekinuti međunacionalne sukobe u Ukrajini", rekla je Ala Aleksandrinskaja koja smatra da je na referendumu potrebno uvrstiti i pitanja o ruskom jeziku kao drugom zvaničnom jeziku i o odbijanju clanstva Ukrajine u NATO.

Aktivisti su pozvali jugoistočne oblasti da im se priključe radi održavanja referenduma, a na trgu Sloboda se već prikupljaju potpisi za podršku zahtevu za održavanje referenduma, iako su gradske vlasti ranije zabranile bilo kakvo masovno okupljanje u centru grada.

Učesnici akcije su razvili zastavu Sovjetskog Saveza u podnožju spomenika Lenjinu i plakat sa natpisom "ŠSR- naša otadžbina".

Aktivisti su takođe skandirali "Putine pomozi nam!" "Rusija" i "Harkove ustani".

U međuvremenu je i u Donjecku počeo i miting za podršku referenduma na Krimu. Na miting je izašlo oko 3.000 učesnika a ljudi i dalje pristižu.

Učesnici mitinga skandiraju "Referendum" i "Donbas-Rusija-Krim" i zahtevaju da bude zakazan referendum i u Donbasu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na mitingu u Harkovu oko 3.000 ljudi

Izvor: Akter, 16.Mar.2014

Oko 3.000 aktivista okupilo se na mitingu u centru Harkova sa zahtevom za održavanje referenduma za federalizaciju Ukrajine, tačnije njenog jugoistočnog dela

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.