Donbas: Ukrajinske snage nastavljaju granatiranje; Slede recipročne mere?

Izvor: B92, 31.Jul.2021, 08:35

Donbas: Ukrajinske snage nastavljaju granatiranje; Slede recipročne mere?

Ukrajinske snage u petak su jednom granatirale teritoriju samoproglašene Luganske Narodne Republike, rečeno je Sputnjiku.

To im je rečenno u predstavništvu LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Prema rečima predstavnika LNR, ukrajinska vojska je iz mitraljeza velikog kalibra pucala na selo Molodjožno, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje je pod kontrolom Luganska.

Istovremeno je portparol Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike saopštio da su četiri pripadnika snaga DNR poginula u granatiranju koje su izvršile ukrajinske snage.

"Tokom granatiranja, predstavništvo DNR u Zajedničkom centru zatražilo je primirje preko koordinacionog mehanizma za evakuaciju ranjenog vojnika. Ignorišući još jedan zahtev i kršeći sve norme međunarodnog humanitarnog prava, pripadnici 93. brigade otvorili su vatru na pristiglo vozilo za evakuaciju, ispalivši više od 40 granata iz (oklopnog vozila) BMP-2", rekao je predstavnik Narodne milicije.

Prema njegovim rečima, evakuaciono vozilu gađano je ciljano, ukrajinske snage bezbednosti su upozorene na vreme i trasu njegovog kretanja.

"Sa žaljenjem saopštavamo da su u neprijateljskom granatiranju poginula četiri branioca naše republike", dodaje se u saopštenju.

Predstavnici DNR istakli su da oružane provokacije ukrajinskih snaga govore o odbijanju Kijeva da pristane da obezbedi primirje u Donbasu i da će u slučaju eskalacije samoproglašena Donjecka Narodna Republika preduzeti recipročne mere.

U predstavništu su podsetili da je nedavno Kijev predložio da se održi vanredni sastanak podgrupe za bezbednost "radi razmatranja bezbednosne situacije i donošenja odluka o povratku na strogi režim prekida vatre", što "zapravo, nije ništa drugo do još jedan pokušaj oponašanja burne aktivnosti za smanjenje tenzija u Donbasu".

"Svaka ‘mirovna’ inicijativa Kijeva nas previše košta. U slučaju dalje eskalacije na kontakt liniji, rukovodstvo republike će neminovno preduzeti recipročne mere u cilju zaštite života i zdravlja svojih građana", zaključuje se u saopštenju predstavništva DNR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.