Donbas: Ukrajinske snage nastavljaju granatiranje; Slede recipročne mere?

Ukrajinske snage u petak su jednom granatirale teritoriju samoproglašene Luganske Narodne Republike, rečeno je Sputnjiku.

Izvor: B92

Subota, 31.07.2021.

08:32

Donbas: Ukrajinske snage nastavljaju granatiranje; Slede recipročne mere?
Ilistracija/ EPA/ DAVE MUSTAINE

To im je rečenno u predstavništvu LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Prema rečima predstavnika LNR, ukrajinska vojska je iz mitraljeza velikog kalibra pucala na selo Molodjožno, koje je pod kontrolom Luganska.

Istovremeno je portparol Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike saopštio da su četiri pripadnika snaga DNR poginula u granatiranju koje su izvršile ukrajinske snage.

"Tokom granatiranja, predstavništvo DNR u Zajedničkom centru zatražilo je primirje preko koordinacionog mehanizma za evakuaciju ranjenog vojnika. Ignorišući još jedan zahtev i kršeći sve norme međunarodnog humanitarnog prava, pripadnici 93. brigade otvorili su vatru na pristiglo vozilo za evakuaciju, ispalivši više od 40 granata iz (oklopnog vozila) BMP-2", rekao je predstavnik Narodne milicije.

Prema njegovim rečima, evakuaciono vozilu gađano je ciljano, ukrajinske snage bezbednosti su upozorene na vreme i trasu njegovog kretanja.

"Sa žaljenjem saopštavamo da su u neprijateljskom granatiranju poginula četiri branioca naše republike", dodaje se u saopštenju.

Predstavnici DNR istakli su da oružane provokacije ukrajinskih snaga govore o odbijanju Kijeva da pristane da obezbedi primirje u Donbasu i da će u slučaju eskalacije samoproglašena Donjecka Narodna Republika preduzeti recipročne mere.

U predstavništu su podsetili da je nedavno Kijev predložio da se održi vanredni sastanak podgrupe za bezbednost "radi razmatranja bezbednosne situacije i donošenja odluka o povratku na strogi režim prekida vatre", što "zapravo, nije ništa drugo do još jedan pokušaj oponašanja burne aktivnosti za smanjenje tenzija u Donbasu".

"Svaka ‘mirovna’ inicijativa Kijeva nas previše košta. U slučaju dalje eskalacije na kontakt liniji, rukovodstvo republike će neminovno preduzeti recipročne mere u cilju zaštite života i zdravlja svojih građana", zaključuje se u saopštenju predstavništva DNR.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: