Dokazali se u Ukrajini? Slovenija kupuje moćne PVO sisteme

Izvor: B92, 07.Dec.2023, 08:57

Dokazali se u Ukrajini? Slovenija kupuje moćne PVO sisteme

Ministarstvo odbrane Slovenije je potpisalo sporazum o saradnji sa nemačkim ministarstvom odbrane za kupovinu sistema protivvazdušne odbrane IRIS-T SLM.

Sporazum će poslužiti kao prvi korak za nabavku sistema protivvazdušne odbrane srednjeg dometa od nemačkog proizvođača, navelo je ministarstvo, prenela je slovenačka agencija STA.

Na marginama sastanka ministara NATO-a u oktobru 2022. godine, Slovenija je potpisala pismo o namerama, zajedno sa 14 zemalja, da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će se pridružiti inicijativi za uspostavljanje zajedničkog evropskog vazdušnog štita.

Inicijativa, koju je pokrenula Nemačka, od jula obuhvata 19 zemalja, saopštilo je slovenačko ministarstvo, podsećajući da je u avgustu potpisan memorandum o razumevanju za stvaranje osnova za uspostavljanje mehanizma zajedničke javne nabavke sistema protivvazdušne odbrane.

Slovenija je prva od 19 zemalja koja je potpisala ugovor sa Nemačkom o kupovini sistema IRIS-T.

Prema nezvaničnim informacijama lista Delo, Slovenija je u junu sklopila ugovor o kupovini dva sistema IRIS-T vredan 200 miliona evra.

Slovenačka levica je otvoreno kritikovala plan o kupovini sistema IRIS-T.

To su sistemi zemlja-vazduh sa dometom do 40 kilometara, koji mogu da pogode ciljeve na visinama do 20.000 metara.

Nemačka je Ukrajini isporučila dva sistema IRIS-T, piše Delo, a prema ukrajinskom ministarstvu odbrane, rakete su imale stopu uspešnosti 100 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Slovenija korak bliže do nabavke nemačkog raketnog sistema PVO IRIS-T SLM

Izvor: TangoSix.rs, 07.Dec.2023

Kako je juče saopšteno iz slovenačkog Ministarstva odbrane, državni sekretar ministarstva dr Damir Črnčec i predstavnik Saveznog ministarstva odbrane Nemačke Benedikt Zimmer potpisali su Programski sporazum između dva ministarstva u vezi sa učešćem Republike Slovenije u nabavci raketnog sistema...

Nastavak na TangoSix.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.