Izvor: TangoSix.rs, 07.Dec.2023, 12:23

Slovenija korak bliže do nabavke nemačkog raketnog sistema PVO IRIS-T SLM

Kako je juče saopšteno iz slovenačkog Ministarstva odbrane, državni sekretar ministarstva dr Damir Črnčec i predstavnik Saveznog ministarstva odbrane Nemačke Benedikt Zimmer potpisali su Programski sporazum između dva ministarstva u vezi sa učešćem Republike Slovenije u nabavci raketnog sistema PVO IRIS-T SLM u skladu sa Memorandumom o razumevanju za zajedničko naručivanje sistema PVO u okviru inicijative Zaštita evropskog neba (European Sky Shield Initiative >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << – ESSI).
Iz ministarstva podsećaju da je Slovenija, zajedno sa 14 zemalja, potpisala Pismo o nameri pristupanja ESSI, koju je pokrenula Nemačka, a od jula ove godine učestvuje 19 evropskih zemalja. Slovenija je prva od 19 članica inicijative koja je potpisala programski ugovor sa Nemačkom za kupovinu sistema IRIS-T SLM.
U avgustu ove godine potpisan je Memorandum o razumevanju o zajedničkoj javnoj nabavci sistema PVO u okviru ESSI, koji čini osnovu za uspostavljanje mehanizma za zajedničke javne nabavke sistema PVO. Na osnovu memoranduma, zainteresovane zemlje mogu zaključiti posebne programske sporazume za konkretne projekte u kojima će biti definisane finansijske obaveze, a centralni klijent definisan u ESSI Memorandumu o razumevanju biće ovlašćen da sprovodi konkretne programske ugovore.
– Ministarstvo odbrane zaključilo je programski sporazum sa nemačkom stranom o saradnji u nabavci IRIS-T SLM sistema, koji podrazumeva da će Slovenija kupiti PVO srednjeg dometa IRIS-T od nemačkog proizvođača Diehl Defense GmbH – navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Slovenije.
The post Slovenija korak bliže do nabavke nemačkog raketnog sistema PVO IRIS-T SLM appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.