Izvor: MozzartSport.com, 21.Jun.2021, 09:50

Dobijamo prvi par osmine finala: Ko će na crtu Italiji i da li postoji opasnost od nameštanja?

Utakmica Ukrajine i Austrije (ponedeljak, 18.00) direktno odlučuje o drugoj poziciji u grupi C, a nerešeni rezultat bi mogao da odvede obe selekcije u eliminacionu fazu. Andrej Ševčenko se uvredio posle pitanja novinara o eventualnom dogovoru između dva tima

Za razliku od nekih drugih, grupa C nam u prva dva kola nije donela nikakva iznenađenja. Sve je kao što su pre turnira mnogi i predvideli, Holandija je već overila prvu poziciju, a Makedonci su ostali bez bodova. >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Tako su se i ostvarile prognoze da će Ukrajina i Austrija u direktnom okršaju da odlučuju o prolasku u osminu finala. Taj meč je na programu u ponedeljak od 18 časova na Nacionalnom stadionu u Bukureštu.

Mnogo toga se već zna uoči ove utakmice. Pobednik, odnosno onaj tim koji bude završio na drugoj poziciji ići će na noge Italiji u osmini finala. Azuri su, kao pobednici grupe A, obezbedili megdan na Vembliju sa drugoplasiranim timom grupe koja se završava današnjim utakmicama.

18.00: (3,40) Ukrajina (2,00) Austrija (3,60)

Meč Austrije i Ukrajine biće prvi zvanični okršaj te dve selekcije, a tek treći ukupno. Oni su se do sada sastali samo u prijateljskim mečevima, u novembru 2011. i junu 2012. godine. Prvi meč pripao je Ukrajincima, sa 2:1, a drugi Austrijancima sa 3:2.

Nerešen rezultat odgovarao bi više nekadašnjoj republici Sovjetskog Saveza. Izabranici Andreja Ševčenka postigli su i primili po jedan gol više od Austrije, pa u slučaju istog broja bodova imaju prednost. Zato možemo da očekujemo nešto ofanzivniji pristup Buršena na ovom meču.

Prvi put će se na suprotnim stranama naći nekadašnji saigrači iz Vest Hema, napadači Marko Arnautović i Andrej Jarmolenko. Oni su zajedno predvodili napad Čekićara u sezoni 2018/19. Rastali su se tako što je po završetku te sezone austrijski napadač otišao u Kinu, dok je Jarmolenko i dalje u Londonu.

Iako se nije naigrao ove sezone, u Premijer ligi je odigrao svega 362 minuta, Jarmolenko je pun samopouzdanja došao na Evropsko prvenstvo. Verovatno u njemu vidi svoju šansu da se izbori za transfer godinu dana pre isteka ugovora sa Vest Hemom. Na oba prethodna meča je postigao po jedan pogodak, a onaj protiv Holandije za smanjenje rezultatskog zaostatka na 1:2 ostaće upamćen kao jedan od najlepših na čitavom turniru.

🚀 Will there be a better goal than THIS Andriy Yarmolenko golazo in the first round of games?@GazpromFootball | #EUROGOTR | #EURO2020 pic.twitter.com/9hoOxy8wcH

I Arnautović se našao u centru pažnje javnosti posle 1. kola, ali iz negativnih razloga. Postigao je gol protiv Makedonije za konačnih 3:1, ali je posle toga vređao Ezgjana Alioskog. UEFA je zbog toga reagovala i suspendovala ga na jedan meč, zbog čega je sa tribina posmatrao poraz od Holandije. Verovatno je centarfor Šangaja sada posebno naoštren da se pokaže u dobrom svetlu protiv Ukrajine.

Selektor Austrije Franko Foda nije želeo da se pravi naivan pred novinarima, jasno je potvrdio da će Arnautović da bude ponovo u timu u ponedeljak.

"Odlučio sam da Arnautović igra od prvog minuta. Eto, sada Ukrajina može bolje da se spremi. Srećni smo što opet možemo da računamo na njega. Ipak, nemojte da pogrešite, ne zavisimo samo od njega. Ne sme naš tim da bude odgovornost jednog igrača, moraju i ostali da budu odlučniji i efikasniji. Igrali smo dobro protiv Holandije, ali nedostajao nam je završni pas u poslednjoj trećini terena. Nismo bili opasnost po protivničke defanzivce, to moramo da promenimo", objasnio je Foda.

Nerešen rezultat danas bi mogao da odvede oba tima dalje. Ukrajince kao druge, a Austriji bi četiri boda mogla da budu dovoljna da se nađe među četiri najbolja trećeplasirana tima iz svih grupa.

Novinari su zato pitali selektora Ukrajine Andreja Ševčenka da prokomentariše neobičnu matematičku jednačinu, ali je nekada vrhunski golgeter odbacio priče o eventualnom nameštanju.

"Takav način razmišljanja bi mogao skupo da nas košta. Zato, sve priče o tome da smo se dogovorili sa Austrijom oko remija moraju odmah da prestanu. Jednostavno, to nije ispravno. Oba tima znaju koliko je ovo važna utakmica, šta nas čeka ako pobedimo i koji rezultat nam je neophodan da bismo prošli dalje", poručio je Ševčenko.

Ipak, pozabavimo se mi još malo kalkulacijama. Švajcarska je trenutno jedina reprezentacija od svih trećeplasiranih selekcija koja je već odigrala sva tri meča u grupi. Ona je takmičenje završila sa četiri boda i gol-razlikom 4:5. Dakle, Austriji bi bilo koji nerešen rezultat bio dovoljan da se na toj tabeli nađe ispred Sajdžija. Posle toga bi iz preostale četiri grupe bilo dovoljno da samo jedan tim sakupi manje bodova od Austrije ili da ima lošiju gol razliku da bi Fodina selekcija prošla u osminu finala.

UKRAJINA - AUSTRIJA, 18.00

Nacionalni stadion (Bukurešt)

Sudija: Džunejt Čakir (Turska)

Ukrajina (4-3-3): Buščan - Karavaev, Zabarnji, Matvijenko, Mikolenko - Šaparenko, Stepanenko, Zinčenko - Jarmolenko, Jaremčuk, Malinovski

Austrija (3-1-4-2): Bahman - Dragović, Alaba, Hinterager - Šlager - Lajner, Sabicer, Grilič, Ulmer - Kalajdžić, Arnautović

EVROPSKO PRVENSTVO

Grupa A

Nedelja

Italija - Vels 1:0 (1:0)

/Pesina 39/

Švajcarska - Turska 3:1 (2:1)

/Seferović 6, Šaćiri 26, 68 - Kahveči 62/

Grupa B

Ponedeljak

21.00: (4,90) Rusija (3,50) Danska (1,77)

21.00: (9,50) Finska (4,90) Belgija (1,35)

Grupa C

Ponedeljak

18.00: (8,00) Makedonija (5,30) Holandija (1,38)

18.00: (3,40) Ukrajina (2,00) Austrija (3,60)

Grupa D

Utorak

21.00: (2,45) Hrvatska (3,25) Škotska (2,95)

21.00: (6,00) Češka (3,10) Engleska (1,73)

Grupa E

Sreda

18.00: (12,0) Slovačka (5,80) Španija (1,25)

18.00: (2,80) Švedska (3,10) Poljska (2,65)

Grupa F

Sreda

21.00: (1,22) Nemačka (6,50) Mađarska (13,0)

21.00: (3,20) Portugalija (3,10) Francuska (2,40)

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.