Diplomatska bitka za Ukrajinu, novi sukobi

Izvor: Politika, 10.Feb.2015, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomatska bitka za Ukrajinu, novi sukobi

Uoči sastanka u Minsku Merkelova u Vašingtonu, Putin u Kairu, a EU odlaže pojačavanje sankcije Rusiji

Grozničava diplomatska aktivnost za pronalaženje održivog rešenja u Ukrajini nastavljena je i juče: Angela Merkel je otputovala u Vašington radi susreta sa Barakom Obamom, EU je stopirala inicijativu pooštravanja sankcija Rusiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dok Vladimir Putin signale o daljem toku pregovora šalje iz Kaira.

Nakon telefonskog razgovora lidera Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske, za sutra je dogovoren susret u Minsku na kojem bi najzad trebalo da dođe do napretka u rešavanju krize koja je dosad odnela više od 5.300 života i stvorila milion i po izbeglica. Koliko je zadatak delikatan svedoči šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer koji ocenjuje da zbog neophodnosti pomirivanja mnogih zahteva uopšte nije izvesno da će do susreta u Minsku uopšte doći.

Uoči posete Egiptu ruski predsednik je dao opširan intervju listu „Al Ahram” u kojem je ponovo optužio Zapad kao glavnog krivca krize u Ukrajini – koji je zemlju stavio pred „veštački izbor EU ili Rusija”.

Putin je rekao da Kijev mora da obustavi vojnu operaciju na istoku Ukrajine i da prestane da vrši ekonomski pritisak na regione koje drže proruske snage.

„Najvažniji uslov za stabilizovanje situacije jeste hitno uspostavljanje primirja i okončanje antiterorističke, ali zapravo kažnjeničke operacije na jugoistoku Ukrajine”, rekao je Putin.

Iz Kijeva je uzvraćeno sličnim optužbama i ukrajinska vojska je saopštila da ima saznanja da je na teritoriju Ukrajine ušlo 1.500 ruskih vojnika i konvoj ruske opreme.

Portparol ukrajinske vojske Andrej Lisensko rekao je novinarima da su 1.500 ruskih vojnika i 300 komada vojne opreme, uključujući raketni sistem „grad”, prešli ukrajinsko-rusku granicu 7. i 8. februara.

Oko 170 vozila, uključujući kamione, auto-cisterne i automobile, takođe je prešlo granicu, dodao je Lisensko, prenela je agencija AFP.

Francuska agencija podseća da zvanični Kijev i Zapad optužuju Moskvu da snabdeva proruske snage opremom i borcima koji učestvuju u bitkama protiv ukrajinske vojske na istoku zemlje. Rusija negira ovakve optužbe navodeći da za njih nema dokaza.

Kao broker za rešavanje krize naročito se ističe nemačka kancelarka Angela Merkel koja ovih dana vodi pravu „diplomatiju na steroidima”. Posle poseta Kijevu i Moskvi sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom, nemačka kancelarka je učestvovala na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, da bi potom otputovala u Vašington, a sutra treba da se pojavi u Minsku.

Govoreći u Minhenu Merkelova je ponovila stav da ne vidi kako bi naoružavanje ukrajinske vojske dovelo do raspleta krize u zemlji. To je između ostalog razlog njene posete američkom predsedniku koji se našao pod udarom sve brojnijih domaćih zagovornika tvrđeg pristupa rešavanju ukrajinske krize.

Ukoliko bi se Amerika odlučila za isporuku oružja Ukrajini, veliki deo država Evropske unije, verovatno, ne bi učestvovao u tome. Nešto pomirljiviji stav prema Moskvi pokazali su juče šefovi diplomatija članica EU koji su se saglasili za odlaganje primene novih individualnih sankcija protiv Rusije kako bi bio smanjen pritisak uoči pregovora u Minsku.

„Princip sankcija će ostati na snazi, ali će njihova primena zavisiti od situacije na terenu. Situaciju ćemo ponovo razmotriti sledećeg ponedeljka”, naglasio je francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus, prenosi AFP.

U međuvremenu su sukobi na terenu nastavljeni i procenjuje se da je u toku 24 sata na obe strane poginulo najmanje 11 ljudi.

Ukrajinska vojska optužila je proruske snage da su od nedelje ujutru izvele stotinak odvojenih napada, u kojima je poginulo devet vojnika, a ranjeno 26.

Okršaji su, prema rečima portparola vojske, bili posebno žestoki u području grada Debalceva, glavnog železničkog i putnog račvanja severoistočno od Donjecka, preneo je Rojters.

S druge strane, ministarstvo odbrane samoproglašene Narodne republike Donjeck (NRD) navelo je da su ukrajinske snage 66 puta u protekla 24 sata granatirale teritoriju NRD i da su u napadima u Donjecku, Makejevki i Gorlovki ubijena ukupno dva civila, a ranjena 22.

Televizija Raša tudej izvestila je da je u Donjecku preksinoć odjeknula snažna eksplozija u blizini hemijske fabrike, ali da zasad nema izveštaja o eventualnim žrtvama.

Očevici kažu da je eksplozija osvetlila nebo, da su na obližnjim zgradama popucala stakla i da se zemlja zatresla, a potres su, prema navodima ruske televizije, osetili čak i meštani okolnih gradova.

Lokalne vlasti nisu mogle da navedu da li ima žrtava, ali su poručile da je požar koji je izbio posle eksplozije ugašen i da nema opasnosti od izlivanja otrovnih materija.

D. Vukotić

objavljeno: 10.02.2015.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.