DOGOVORILI SE S OBAMOM: Hrvatska šalje Ukrajini helikoptere za borbu sa Rusijom!

Izvor: Telegraf.rs, 16.Avg.2014, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOGOVORILI SE S OBAMOM: Hrvatska šalje Ukrajini helikoptere za borbu sa Rusijom!

Iz Ministarstva odbrane SAD-a u Zagreb stiglo pitanje da li bi Hrvatska zamenila svoje transportne helikoptere Mi 8 MTV za "blek hok", a hrvatski helikopteri bi potom bili poslati ukrajinskoj vojsci.

Hrvatska vojska sklopila je dogovor s vojskom SAD o ustupanju helikoptera vojsci Ukrajine.

Hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović i načelnik generalštaba general Drago Lovrić razgovarali su u >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << četvrtak u Zagrebu s predstavnicima američkog Kongresa na čelu s Haroldom Rodžersom, predsedavajućim Kongresnog odbora za raspodelu saveznih finansijskih sredstava.

Ratno vazduhoplovstvo Hrvatske ima 14 helikoptera Mi 8 MTV i deset helikoptera Mi 117 Sh. Reč je o Odboru koji odobrava predloge Pentagona o vojnoj pomoći savezničkim zemljama. Jedna od tema razgovora bilo je i opremanje Hrvatske vojske američkim transportnim helikopterima “blek hok”, piše “Jutarnji.hr”.

Foto: AP/Tanjug

Reč je o inicijativi koju je ministar Kotromanović pokrenuo pre nekoliko meseci u razgovoru s američkim potpredsednikom Džoom Bajdenom.

Tada je razmatrana mogućnost da Hrvatska od Nacionalne garde Minesote kupi helikoptere stare 7-8 godina. U međuvremenu je iz Ministarstva odbrane SAD-a u Zagreb stiglo pitanje da li bi Hrvatska zamenila svoje transportne helikoptere Mi 8 MTV za “blek hok”, a hrvatski helikopteri bi potom bili poslati ukrajinskoj vojsci.

Hrvatske vojne zvaničnike ponuda je zainteresovala jer bi tako mogli da nabave polovne helikoptere novije proizvodnje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.