DA LI KIJEV MENJA STAV O KOSOVU I METOHIJI? Oglasio se ambasador Ukrajine

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Feb.2024, 22:41

DA LI KIJEV MENJA STAV O KOSOVU I METOHIJI? Oglasio se ambasador Ukrajine

Danas je obeleženo dve godine od početka rata u Ukrajini.

Ambasador Ukrajine u Srbiji, Volodimir Tolkač, rekao je za RTS da se mnogo građana pridružilo "Maršu solidarnosti sa Ukrajinom" u Beogradu.

On je dodao da je to bilo veliko iznenađenje za njega, kao i da je to ostavilo odličan utisak za budućnost. Navodi da je Ukrajina zahvalna Srbiji na pruženoj pomoći, kao i da Kijev ostaje pri principijelnom stavu da neće priznati nezavisnost takozvanog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kosova.

U Kijevu su obeležene dve godine rata u Ukrajini, a podrška ovoj zemlji stiže i iz Beograda u kojem je održan "Marš solidarnosti" i otvorena izložba fotografija u EU centru. Marš je predvodio ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač.

- Mi smo organizovali ovaj marš i zamolili građane i diplomatsku zajednicu da nam se pridruže. Mnogo srpskih građana se pridružilo ovom maršu i to je bilo veliko iznenađenje za mene, za nas. To nam je ostavilo odličan utisak za budućnost - rekao je ambasador Tolkač za RTS.

Ističe da je stav Ukrajine kada je reč o samoproglašenoj nezavisnosti takozvanog Kosova nepromenjen.

- Ne želimo da kršimo principe, nekad nas naši građani pitaju zašto podržavamo Srbiju, a ne (takozvano) Kosovo jer Kosovo podržava Ukrajinu, a Srbija ne, mi kažemo da nije problem razlika, već stvar principia. Moramo da sačučavamo principe međunarodnog prava - rekao je Tolkač.

Ambasador Ukrajine je naglasio da ceni podršku Srbije, kao i da bi cenili kada bi Srbija pokušala da se priključi spoljnoj politici EU i sankcijama protiv Rusije.

- Ali to je vaša odluka, morate vi, a ne mi umesto vas da odlučujemo - zaključio je Tolkač.

Izvor: Srbija Danas/Alo!/Milan Lovas
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Lideri G7: Povećavaćemo cenu ruskog rata, Ukrajina može da računa na podršku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2024

Lideri G7 danas su na sastanku sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim poručili da ukrajinska vlada i njen narod mogu da računaju na podršku G7 koliko god da je potrebno, a da će oni nastaviti da povećavaju "cenu ruskog rata".Na dan kada se obeležavaju dve godine od početka rata u Ukrajini,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.