Crne kutije ukrajinskog aviona koji se srušio u blizini Teherana biće dešifrovane u Ukrajini

Izvor: Vostok.rs, 15.Jan.2020, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crne kutije ukrajinskog aviona koji se srušio u blizini Teherana biće dešifrovane u Ukrajini

Crne kutije ukrajinskog aviona koji se srušio u blizini Teherana neće biti poslate u Francusku, već će ih dešifrovati u Ukrajini, saopštio je za RIA Novosti Francuski biro za istragu avionskih katastrofa (BEA).
Ranije je portparol Vrhovnog suda Irana Golamhusein Esmaili na konferenciji za medije rekao da su iranske vlasti poslale na dešifrovanje u Francusku crnu kutiju ukrajinskog avionu koji se srušio u blizini Teherana. „Ne, to nije istina. Ne potvrđujem tu informaciju“, prokomentarisao je predstavnik Francuskog biroa izjavu iranskog zvaničnika. „Plan je ostao isti: poslati crnu kutiju u Ukrajinu i tamo raditi. Možda se plan i promenio, ali, u svakom slučaju, kutije se ne šalju u Francusku, to nije tačno“, dodao je predstavnik BEA. Avion „Međunarodnih aviolinija Ukrajine“, koji je iz Teherana leteo za Kijev, srušio se ubrzo nakon poletanja sa aerodroma u Teheranu 8. januara ujutru. Poginuli su svi putnici i članovi posade, ukupno 176 ljudi: 167 putnika iz Irana, Ukrajine, Kanade, Nemačke, Švedske i Avganistana, i devet članova posade. U subotu 11. januara iranska vojska saopštila da je ukrajinski „boing“ oboren slučajno, a da je kriv ljudski faktor: avion je proleteo blizu vojnog objekta Irana i pogrešno je viđen kao „neprijateljska meta“ — krstareća raketa. Iran je napomenuo da je očekivao napad Sjedinjenih Američkih Država, zbog čega su sistemi za protivvazdušnu odbranu zemlje bili u punoj borbenoj gotovosti.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.