Cekov: Ukrajina i Poljska gaje ekstremni oblik mržnje prema Rusiji

Izvor: Vostok.rs, 22.Feb.2021, 15:01

Cekov: Ukrajina i Poljska gaje ekstremni oblik mržnje prema Rusiji

Ruski parlamentarci ocenili su apel poljskog i ukrajinskog ministra spoljnih poslova, Zbignjeva Raua i Dmitrija Kulebe američkom predsedniku Džou Bajdenu sa zahtevom da spreči  završetak gasovoda "Severni tok 2". Ranije su poljski i ukrajinski ministri poslali apel američkom predsedniku sa zahtevom da „upotrebi sva sredstva“ da „stane na kraj“ projektu "Severni tok 2". Diplomate su optužile Rusiju da koristi „jedno od najmoćnijih oružja - zavisnost suseda od zaliha energije“. Sergej Cekov, član Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove, u intervjuu za RT, rekao je da je stav Varšave i Kijeva razumljiv, jer ovo nije prvi put da ga izražavaju. Primetio je da se ove dve zemlje neprestano protive rusko-evropskoj saradnji i gaje „ekstremni oblik mržnje prema Rusiji“, prenose RIA Novosti.
"Oni ne igraju odlučujuću ulogu u odlukama koje donosi Evropa. Odlučujuća reč je za Nemačku, za niz drugih uticajnih zemalja u Evropi", rekao je senator. Naglasio je da je Evropi potreban gas, te da je "Severni tok 2 komercijalni projekat. Zauzvrat, poslanik Državne dume Ruslan Balbek podsetio je da su Poljska i Ukrajina najviše kritikovale projekat gasovoda i tvrdile da on neće biti završen. „Nažalost, Ukrajina se nije pokazala kao pouzdana tranzitna zemlja, a u Poljskoj poslednjih deset godina caruje neka vrsta antiruske histerije“, rekao je Balbek. Balbek je naglasio da u zapadnoj Evropi razdvajaju politiku i posao i shvataju važnost "Severnog toka 2". „Ali takozvani mladi evropljani ovo još nisu naučili“, izjavio je parlamentarac. Primetio je da se izgradnja nastavlja, uprkos pretnjama Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, te izrazio uverenje da apel Bajdenu neće uticati na vreme završetka projekta. "Rusija će ispuniti sve sporazume koje je potpisala. Pokazali smo se kao pouzdan partner i u velikom poslu i u politici", zaključio je Balbek.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.