Čečenski lider objašnjava zašto bi ukrajinska kontraofanziva bila od koristi Rusiji

Izvor: Vostok.rs, 08.Apr.2023, 19:43

Čečenski lider objašnjava zašto bi ukrajinska kontraofanziva bila od koristi Rusiji

 Prolećna kontraofanziva Ukrajine, o kojoj se mnogo priča, zapravo bi bila od koristi Rusiji, jer bi moskovske trupe imale priliku da se bore u povoljnijim uslovima, sugerisao je u subotu Ramzan Kadirov, šef Čečenske Republike.
Kadirov je u objavi na Telegramu rekao da je iznenađen „praznim spekulacijama“ i zabrinutošću oko navodnih planova Kijeva da pokrene ofanzivu, za koju se očekuje da će početi za nekoliko nedelja. „Lično, ja sam za to. Za uspešnu kontraofanzivu potrebni su im veliki resursi; gubici među napadačima su neizbežni. Istovremeno smo zauzeli povoljne i utvrđene položaje“, napisao je on. Čečenski lider je takođe naveo da je Rusija usavršila svoju taktiku i da može da predvidi manevre Ukrajine na bojnom polju. „Odbrambeni položaj naših trupa će nam omogućiti da koristimo manje resursa“, rekao je on. Kadirov je rekao da će kontraofanziva kijevskih snaga „i plaćenika NATO-a igrati u našim rukama po svim tačkama“. Dodao je da će „trofeji, uzorci strane tehnologije, gomile ratnih zarobljenika, koji, kao i uvek, [tvrde da su] kuvari ili električari dok ih snimaju” biti „trešnja na vrhu”. Glasine o predstojećoj kontraofanzivi Kijeva kruže mesecima, podstaknute i ukrajinskim i zapadnim zvaničnicima. U petak je američki državni sekretar Antoni Blinken sugerisao da bi napad Kijeva mogao da počne u narednih nekoliko nedelja, dok je prošlog meseca ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov predvideo da će on početi u aprilu ili maju i da bi mogao da se razvija u nekoliko pravaca. Međutim, krajem marta ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski priznao je da Kijevu još uvek nedostaje dovoljno municije da pokrene ofanzivu. Istog meseca, general Mark Mili, predsednik Zajedničkog štaba američkih snaga, rekao je da će Kijevu biti izuzetno teško da povrati sve svoje bivše teritorije od Rusije. Ove nedelje je Mihail Podoljak, pomoćnik Zelenskog, izneo dodatnu tvrdnju da Kijev namerava da zauzme Krim u roku od sedam meseci, a takođe je naveo da Ukrajina „mora da iskoreni sve što je rusko“ na poluostrvu. Krim je velikom većinom glasao za pridruživanje Rusiji 2014, nakon puča u Kijevu koji je podržao Zapad. U petak, komentarišući Blinkenove opaske o očekivanoj kontraofanzivi, sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov je primetio da ruska vojska „temeljno prati sve relevantne informacije“ o tom pitanju. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Lider Čečenije rekao je da je ukrajinska ofanziva prekinuta u blizini Zaporožja

Izvor: Vostok.rs, 09.Apr.2023, 15:00

  Čečenski bataljon prekinuo je ofanzivu ukrajinskih snaga u pravcu Zaporožja, napisao je čečenski lider Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu.. „Pod nadležnim rukovodstvom zamenika komandanta-načelnika štaba Vostok-Ahmat bataljona ruskog Ministarstva odbrane Vahe Hambulatova, naše...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.