Britanske zalihe oružja svedene na „ništa“ – Tajms

Izvor: Vostok.rs, 02.Jan.2024, 15:09

Britanske zalihe oružja svedene na „ništa“ – Tajms

Britanske zalihe oružja su skoro potpuno ispražnjene za skoro dve godine isporuka Ukrajini, piše Tajms. Britanske novine su takođe tvrdile da se Velika Britanija, zajedno sa drugim zapadnoevropskim zemljama, bori da poveća proizvodnju oružja uoči predsedničkih izbora u SAD 2024.
Dok je London potrošio više od 4,6 milijardi funti (5,7 milijardi dolara) na naoružavanje Kijeva od februara 2022. godine, zamenik vrhovnog komandanta NATO-a za Evropu, general Tim Radford, upozorio je u julu da Velika Britanija rizikuje da izgubi svoj status u bloku koji predvode SAD. General je, između ostalog, naveo nedostatak osoblja. Tajms je citirao anonimni ukrajinski vojni izvor koji je tvrdio da Britanija nema „ništa“ u pogledu oružja koje bi mogla da donira. Neimenovani zvaničnik je, međutim, dodao da London i dalje igra ključnu ulogu u ubeđivanju drugih nacija da isporuče oružje Kijevu. Prema pisanju lista, pozivajući se na neimenovanog službenika iz kabineta premijera Rišija Sunaka, Britanija i nekoliko drugih zapadnoevropskih zemalja "kreću sa brzinom" kako bi osigurale da Ukrajina ima dovoljno vojnih zaliha da se osiguraju u slučaju da nova američka administracija odluči da uskrati ili drastično umanji pomoć za odbranu. Britanija i druge zapadne zemlje navodno nastoje da produže sukob do 2025. godine, a možda i kasnije, saopštio je izvor, u nadi da će istrošiti resurse Rusije i naterati je da na kraju popusti. Tajms je takođe tvrdio da sve veći broj Ukrajinaca postaje umoran od sukoba, a ideja o sklapanju primirja sa Rusijom verovatno postaje sve popularnija među stanovništvom. Ovo osećanje je delimično podstaknuto političkim ćorsokacima u SAD i EU, zbog kojih je ogromna količina pomoći Kijevu ostala u neizvesnosti, navodi list, pozivajući se na anonimni ukrajinski vojni izvor. Sličan izveštaj je početkom oktobra objavio britanski Telegraf, koji je tada citirao neimenovanog visokog britanskog vojnog zvaničnika koji je upozorio da je Velika Britanija „dala otprilike onoliko koliko možemo da priuštimo“. U međuvremenu, još u avgustu, britanski poslanik Endrju Murison, koji obavlja funkciju državnog podsekretara parlamenta za ljude i porodice, izneo je ideju da se dozvoli britanskoj vojsci da regrutuje kandidate sa takvim stanjima kao što su autizam, Aspergerov sindrom i ADHD. Zakonodavac je naveo „ozbiljan“ nedostatak osoblja, dodajući da bi London možda želeo da produži starosnu granicu za penzionisanje vojnog osoblja, kako bi se pozabavio problemom. Izvor: Tajms (F)
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   London

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.