Britanija: Još milijardu funti za vojnu pomoć Ukrajini; Švedska šalje vojnu pomoć od 49 miliona dolara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2022, 07:20

Britanija: Još milijardu funti za vojnu pomoć Ukrajini; Švedska šalje vojnu pomoć od 49 miliona dolara

Velika Britanija će obezbediti još milijardu funti vojne podrške Ukrajini, saopštila je britanska vlada, u trenutku kada je NATO označio Rusiju kao najveću "direktnu pretnju“ bezbednosti zapadnih zemalja i potvrdio svoju snažnu podršku Kijevu.

Kako je najavljeno u Londonu, sredstva će biti usmerena na jačanje odbrambenih sposobnosti Ukrajine, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane, bespilotne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << letelice, opremu za elektronsko ratovanje i hiljade komada druge opreme za ukrajinske vojnike.

"Britansko oružje, oprema i obuka unapređuju odbranu Ukrajine od napada. I mi ćemo nastaviti da stojimo snažno iza ukrajinskog naroda kako bismo osigurali da Putin ne postigne uspeh u Ukrajini", izjavio je britanski premijer Boris Džonson.

Najnovija tranša pomoći dolazi nakon što je Britanija u maju saopštila da će obezbediti dodatnih 1,3 milijarde funti vojne podrške i pomoći Ukrajini, čime se ukupna vojna i ekonomska podrška Londona ove godine povećala na 3,8 milijardi funti, podseća Rojters.

Ukrajinske trupe su takođe započele obuku u Britaniji, pošto je Džonson ponudio pokretanje velike operacije sa potencijalom za obuku do 10.000 vojnika svakih 120 dana.

Na dvodnevnom samitu NATO-a koji je usresređen na rusku invaziju, koju Moskva zvanično naziva "specijalna vojna operacija za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine", postignuta je saglasnost sa planovima za modernizaciju oružanih snaga Kijeva, i poručeno da alijansa u potpunosti stoji iza "herojske odbrane Ukrajinaca".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u obraćanju preko video-veze na samitu u Madridu rekao da je Ukrajini potrebno 5 milijardi dolara mesečno za njenu odbranu, navodi Rojters.

Ukrajinske snage nastavljaju da drže poziciju u Lisičansku

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je danas da ukrajinske snage nastavljaju da drže poziciju u istočnom gradu Lisičansku, nakon povlačenja iz Severodonjecka.

Kako su naveli u izveštaju, borbe će verovatno biti koncentrisane na rafineriju nafte Lisičansk, koja se nalazi 10 kilometara jugozapadno od centra grada.

Dodaje se da ruske snage ostvaruju ograničen napredak, dok pokušavaju da opkole ukrajinske snage napredujući iz pravca Izjuma.

Oficir Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Andrej Maročko izjavio je danas da je ukrajinskim oružanim snagama u i oko Lisičanska naređeno da se povuku.

Prethodno je ambasador LNR u Moskvi Rodion Mirošnik rekao da su sve glavne transportne rute koje vode za i iz Lisičanska i kompletna teritorija najveće rafinerije nafte u tom gradu pod kontrolom ruskih snaga.

Švedska šalje vojnu pomoć Ukrajini od 49 miliona dolara

Švedska će poslati još protivtenkovskog oružja i automatskog naoružanja Ukrajini, saopštilo je danas švedsko ministarstvo odbrane.

Saopšteno je da je paket oružja, koji takođe uključuje opremu za čišćenje mina, procenjen na oko 49 miliona dolara.

Švedska i Finska učinile su značajan korak ka članstvu u Severnoatlantskom savezu, pošto je Turska u utorak na samitu u Madridu ukinula veto na njihovo pristupanje posle potpisivanja sporazuma o uzajamnoj zaštiti bezbednosnih interesa.

I Velika Britanija je najavila danas da će obezbediti još milijardu funti vojne podrške Ukrajini, saopštila je britanska vlada, u trenutku kada je NATO na dvodnevnom skupu označio Rusiju kao najveću "direktnu pretnju“ bezbednosti zapadnih zemalja i potvrdio svoju snažnu podršku Kijevu, preneo je Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.