Borba za Ukrajinu: strane uzele tajm-aut

Izvor: Vostok.rs, 31.Jan.2014, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba za Ukrajinu: strane uzele tajm-aut

31.01.2014. -

U političkoj krizi u Ukraini je neko zatišje. Predsednik Janukovič je na bolovanju, dok su lideri parlamentarne opozicije otišli u Minhen, gde planiraju da konsultuju niz američkih i evropskih političara.

Napetost političkih strasti u Ukrajini se nešto smanjila, ali će inače situacija u zemlji u bliskoj perspektivi, izgleda, sačuvati napetost. Bez obzira na usvojeni zakon o amnestiji za učesnike uličnih nereda, opozicija ne namerava da pristane na >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << dijalog s važećim ukrajinskim vlastima, te planira da nastavi protestnu kampanju. Takav stav može da se objasni time, što opozicioneri neće moći da imaju drugu šansu za toliki protest, smatra politikolog Jurij Solozobov.

- Zahtevi za amnestiju su definisani dovoljno zanimljivo. Ona nastaje od momenta, kada ustanici-opozicioneri demontiraju barikade i oslobode administrativne zgrade. To znači faktičku likvidaciju aktivnog dela Majdana, na to opozicija ne može da pristane, jer drugi Majdan zimi oni neće sakupiti.

Posle usvajanja zakona o amnestiji predsednik Ukrajine Viktor Janukovič se prehladio, te je na bolovanju, ali eksperti smatraju da je to, izgleda, nastavak njegove taktike iščekivanja.

- Bolest Janukoviča ima diplomatski karakter. On je uzeo tajm-aut za dve kritične nedelje, kada sitacija mora da se reši. U bilo kom momentu on može da dođe, on ima nagradu za legalnost – on je izabrani predsednik Ukrajine, on ima vlasne poluge sve do uvođenja vanrednog stanja. To, što on ih nije iskoristio, svedoči ne o njegovoj slabosti, već o ukrajinskoj domišljatosti.

Međutim, lideri parlamentarne opozicije Vitalij Kličko i Arsenij Jacenjuk planiraju da se sastanu s državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, vrhovnim predstavnikom EU za inostrane poslove i politiku bezbednosti Ketrin Ešton, kao i predsednikom Nemačke Joahimom Gaukom i ministrom inostranih poslova Frankom-Valterom Štanmajerom tokom 50. konferencije za pitanja politike bezbednosti u Minhenu. Kako smatra generalni direktor Centra strateških procena i prognoza Sergej Grinjajev, cilj tih konsultacija je moguće zaoštravanje odnosa između Zapada i Rusije.

- Poslednjih godina su se gradili dinamični odnosi između Rusije i Nemačke kao lidera EU. I Nemačka je imala ozbiljne probleme s SAD-ama, svetskom finansijskom elitom. Danas je jedna od ključnih tema - sudariti Rusiju i Nemačku u borbi za Ukrajinu. To se kategorično ne sme dopustiti. Može da se istakne da opozicija danas radi u interesu svetske finansijske elite da bi razorila geopolitičku alijansu Rusije i Nemačke, koja se formira.

Što se tiče protestne aktivnosti u Ukrajini, prema mišlenju eksperata, sve će se rešiti narednih nedelja. Ako dođe do finansijske i ljudske pomoći, kao i isporuka oružja iz inostranstva, onda će radikalno raspoložena opozicija preduzeti poslednji juriš na Kijev. Ako do toga ne dođe, protest će se pretvoriti u mehur od sapunice.

Grigorij Milenjin,

Izvor: Glas Rusije    
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.