Berlin: Nivo špijunaže možda veći nego tokom Hladnog rata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2022, 16:40

Berlin: Nivo špijunaže možda veći nego tokom Hladnog rata

Nivo špijunaže tokom ukrajinske krize je gotovo isti kao tokom Hladnog rata ili čak i veći, rekao je danas šef nemačke obaveštajne službe Tomas Haldenvang.

Haldenvang, koji rukovodi Saveznom službom za zaštitu ustavnog poretka (BfV), upozorio je na uvećani rizik od sabotaže u kontekstu rata u Ukrajini, prenosi AP.

Naveo je da je Nemačka razotkrila izvestan broj ruskih špijuna koji su delovali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u zemlji poslednjih godina.

Smatra da će „u svetu otvorenih neprijateljstava i drastičnih sankcija, prag inhibicije za špijunažu, sabotažu i nelegitimni uticaj nastaviti da pada“.

AP ističe da je BfV pojačao praćenje aktivnosti ekstremističkih grupa i pojedinaca koji žele da dovedu u pitanje legitimitet države nakon pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini.

Haldenvang je rekao da je rizik koji predstavljaju takvi pokreti povećan zbog stranih sila i njihovih namera da promovišu antivladinu propagandu putem dezinformacija.

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer optužila je ruskog predsednika Vladimira Putina da na Zapadu podstiče ideju „rusofobije“ od početka rata u Ukrajini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.