Berbel Bas sa Zelenskim o naoružanju Ukrajine i članstvu u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2022, 11:52

Berbel Bas sa Zelenskim o naoružanju Ukrajine i članstvu u EU

Predsednica nemačkog parlamenta Berbel Bas sastala se danas u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim kako bi odala počast žrtvama iz Drugog svetskog rata.

Na sastanku je bilo reči o naoružanju i ambicijama Ukrajine o razmatranju članstva u Evropskoj uniji, prenosi Rojters.

Zelenski je rekao da je odobrenje nemačkog Bundestaga za isporuke teškog naoružanja, kako bi se pomoglo Ukrajini da se odbrani od ruskih napada, jedan od "glavnih prioriteta" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njegove zemlje.

Ukrajinski lider je takođe zatražio od Bas i Bundestaga da podrže Ukrajinu u njenom nastojanju za članstvo u Evropskoj uniji, za šta su saveznici Kijeva rekli da žele da se desi uskoro, navodi Rojters, podsećajući da je za to, međutim, potrebna jednoglasna podrška svih zemalja članica, kao i da je u pitanju dugotrajan proces pregovora koji može da potraje godinama.

Bas je za nemački list "Rajniše post" rekla da je uverila Zelenskog u nemačku solidarnost i stalnu podršku u borbi Ukrajine za njeno postojanje.

Njih dvoje su se saglasili da "mir ne treba da diktira Rusija".

"Složili smo se da ne sme biti diktiranog mira, već samo jednog posredstvom fer mirovnog sporazuma", poručila je ona.

Dodala je da će što se tiče nastojanja Ukrajine da postane članica EU, "Bundestag ubrzati sve neophodne procedure".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.