Izvor: Deutsche Welle, 11.Feb.2022, 12:16

Bajden poziva Amerikance da napuste Ukrajinu, Evropljani pregovaraju

Američki predsednik Džozef Bajden poziva građane SAD da „odmah“ napuste Ukrajinu. Istovremeno, u Berlinu su vođeni pregovori u okviru tzv. „Normandijskog formata“.

„Ovde se radi o jednoj od najvećih vojski na svetu. To je jedna potpuno drugačija situacija i stvari se veoma brzo mogu oteti kontroli“, rekao je američki predsednik Džozef Bajden TV-stanici NBC u intervjuu koji je emitovan u četvrtak uveče. On zato državljanima SAD koji se nalaze u Ukrajini preporučuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << da „odmah“ napuste tu zemlju. Bajden je izrazio nadu da će ruski predsednik Vladimir Putin, čak i ako bude „toliko nerazuman“ da umaršira u Ukrajinu, „biti dovoljno mudar da izbegne sve što bi moglo negativno da se odrazi na američke građane“.

Bajden je međutim naglasio da ni u kom slučaju u Ukrajinu neće slati američke vojnike, „čak ni da bih spasavao američke građane“. „To bi značilo svetski rat. Kada Amerikanci i Rusi počnu da pucaju jedni na druge, naći ćemo se u jednom potpuno drugom svetu“, zaključio je Bajden.

-pročitajte još: Sukob Zapad-Rusija sve veći je problem za Balkan

Zabrinutost zbog vojnih vežbi

Njegov ministar spoljnih poslova Entoni Blinken u međuvremenu je govorio o tome da Rusija i dalje gomila jedinice uz granicu sa Ukrajinom. „Nalazimo se u trenutku u kojem je početak napada bilo kada moguć“, rekao je Blinken, koji se trenutno nalazi u Australiji. On je dodao da je napad moguć i tokom održavanja Zimskih Olimpijskih igara, tokom kojih bi, prema tradiciji, oružje trebalo da miruje.

Bajden: Stvari se veoma brzo mogu oteti kontroli

Dodatna strahovanja izazivaju i vojni manevri u Belorusiji, uz granicu sa Ukrajinom. Oni su počeli u četvrtak i trebalo bi da traju desetak dana. Za potrebe tih vojnih vežbi Rusija je u Belorusiju prebacila više od 30.000 vojnika. Šef generalštaba američke vojske Mark Majli, kako je saopštilo američko Ministarstvo odbrane, telefonom je razgovarao sa beloruskim kolegom kako bi se otklonila opasnost „pogrešne procene“ zbog masovnih vojnih vežbi u Belorusiji.

-pročitajte još: Ruski manevri u Belorusiji: Vojne vežbe šalju političke signale

Razgovori unutar „Normandijskog formata“ bez uspeha

Bajdenove reči predstavljaju novu eskalaciju u trenutku kada se na svim kanalima vode intenzivni diplomatski pregovori kako bi se smanjile napetosti oko Ukrajine. U četvrtak uveče u Berlinu su održani razgovori u okviru tzv. „Normandijskog formata“, između predstavnika Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke. Ti pregovori nisu, kako se saznaje od diplomata koji su učestvovali u razgovorima, doneli konkretne rezultate zbog „udaljenosti stavova“ predstavnika Rusije i Ukrajine. Ipak, jedan francuski diplomata kaže da je dogovoreno da se pregovori u tom formatu nastave.

Nemački knacelar Olaf Šolc u Berlinu sa liderima baltičkih zemalja

U isto vreme, nemački kancelar u Berlinu je primio lidere baltičkih članica Evropske unije i NATO, Estonije, Letonije i Litvanije. Olaf Šolc je svojim kolegama obećao podršku i „jedinstveni stav EU“ u pogledu ukrajinske krize, ali je i dalje odbacio mogućnost isporuke oružja Ukrajini.

Šolc je ove sedmice imao veliki broj diplomatskih poseta i susreta. Počela je u ponedeljak u Vašingtonu razgovorima s američkim predsednikom Bajdenom, nastavljena u utorak susretom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i poljskim premijerom Andžejom Dudom, a okončan se susretom sa liderima baltičkih zemalja u petak, a zatim o obraćanjem gornjem domu nemačkog parlamenta, Bundesratu: „Sve služi jednom cilju: osiguravanju mira u Evropi“, rekao je Šolc.

Nemački kancelar, kojem se prebacuje da je suviše dugo bio neaktivan po pitanju ukrajinske krize, početkom sledeće nedelje putuje u Moskvu i Kijev.

nk (AFP, Reuters)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.