Bela kuća: Amerikanci da napuste Ukrajinu, moguć napad Rusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2022, 07:55

Bela kuća: Amerikanci da napuste Ukrajinu, moguć napad Rusije

Bela kuća je danas upozorila da bi napad Rusije na Ukrajinu mogao da se dogodi u narednih nedelju dana, a moguće u sledeća dva dana, čak i pre kraja Zimske olimpijade i pozvala Amerikance da napuste tu zemlju.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je da Sjedinjene Države još uvek nemaju definitivnu informaciju da li je ruski predsednik Vladimir Putin doneo odluku o invaziji, ali da postoje svi elementi za veliku vojnu operaciju koja bi mogla da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << počne "brzo", navodi AP.

Rojters prenosi da je Saliven na brifingu u Beloj kući rekao da bi eventualni ruski napad verovatno počeo vazdušnim napadom.

On je rekao da bi svi Amerikanci koji su još uvek u Ukrajini trebalo da napuste tu zemlju u narednih 24 do 48 sati zato što bi eventualni ruski vazdušni napad njihov odlazak otežao.

"Ne kažemo da je predsednik Putin doneo odluku. Ono što kažemo jeste da imamo dovoljan nivo zabrinutosti na osnovu onoga što vidimo na terenu i što su prikupili naši obaveštajni analitičari, da šaljemo ovu jasnu poruku", rekao je Saliven.

Ali, kako je dodao, sa 100.000 vojnika na granici sa Ukrajinom, ruska invazija mogla bi da uključi zauzimanje velikog dela Ukrajine, kao i velikih gradova uključujući Kijev.

Bajden: Amerikanci, napustite Ukrajinu, neću slati vojsku po vas

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je američke državljane da odmah napuste Ukrajinu i poručio da neće slati vojnike da spasu Amerikance koji budu bežali iz zemlje, ukoliko je Rusija napadne.

Bajden je za En-Bi-Si njuz rekao da bi stvari brzo mogle da izmaknu kontroli, prenosi Rojters.

Američki Stejt department prethodno je pozvao Amerikance u Ukrajini da odmah napuste tu zemlju zbog, kako tvrde, "povećane pretnje od vojne akcije Rusije".

"Ne putujte u Ukrajinu zbog pojačanih pretnji od ruske vojne akcije i Kovida-19", navodi se u savetodavnim smernicama Stejt departmenta.

Navodi se i da bi Amerikanci koji se nalaze u Ukrajini trebalo odmah da napuste zemlju komercijalnim putem ili u sopstvenoj režiji, prenosi Rojters.

Rusija je u više navrata negirala da planira da napadne Ukrajini, ali zbog gomilanja više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinske granice pojedine zapadne zemlje, uključujući SAD, tvrde da bi mogla da napadne Ukrajinu u bilo kom trenutku.

Bajden potpisao: Odmrzavaju se sredstva centralne banke Avganistana

Bajden je potpisao izvršnu naredbu za oslobađanje sredstava centralne banke Avganistana od 7,0 milijardi dolara.

Naredbom se nalaže američkim bankama i finansijskim institucijama da sredstva avganistanske centralne banke prenose na konsolidovani račun njujorške filijale Federalnih rezervi.

Predviđeno je da od ukupnog iznosa odmrznutih sredstava 3,5 milijardi dolara bude na raspolaganju za humanitarnu pomoć i za podmirivanje životnih potreba avganistanskog naroda.

Preostalih 3,5 milijardi dolara ostaće u Sjedinjenim Državama i koristiće se formiranje povereničkog fonda za obeštećenje žrtava napada na Svetski trgovinski centar 11. septembra 2001. i za finansiranje tekućih sudskih postupaka koji se tim povodom vode.

Bela kuća je u saopštenju navela da je naredba osmišljena tako da obezbedi put da sredstva stignu do naroda Avganistana, a držeći ih podalje od ruku talibana i zlonamernih aktera.

Međunarodno finansiranje Avganistana je obustavljeno i milijarde dolara sredstava te zemlje je zamrznuto u inostranstvu, uglavnom u Sjedinjenim Državama, nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom u avgustu prošle godine, kada se američka vojska neočekivano povukla.

Holandska vlada savetovala svoje državljane da napuste Ukrajinu

Holandska vlada je savetovala svoje državljane da što pre napuste Ukrajinu zbog bezbednosne situacije, javila je danas holandska televizija BNR, pozivajući se na holandskog ambasadora u Ukrajini.

Holandija će premestiti svoje diplomatsko predstavništvo iz Kijeva u Lavov na zapadu Ukrajine, izvestila je BNR.

I Japan je pozvao svoje državljane u Ukrajini da hitno napuste zemlju, navodi se u savetodavnim smernicama koje je objavilo japansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Prema navodima ministarstva, oko 150 japanskih državljanina nalazi se u Ukrajini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na korak od rata? "Bežite iz zemlje, ne šaljem vojsku po vas ako Rusi udare"

Izvor: B92, 11.Feb.2022

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je američke državljane da odmah napuste Ukrajinu...On je poručio da neće slati vojnike da spasu Amerikance koji budu bežali iz zemlje, ukoliko je Rusija napadne...Bajden je za En-Bi-Si njuz rekao da bi stvari brzo mogle da izmaknu kontroli, prenosi Rojters...Američki...

Nastavak na B92...

Korak od rata? "Bežite iz zemlje, ne šaljem vojsku po vas ako Rusi udare"

Izvor: OkRadio.rs, 11.Feb.2022

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je američke državljane da odmah napuste Ukrajinu. On je poručio da neće slati vojnike da spasu Amerikance koji budu bežali iz zemlje, ukoliko je Rusija napadne.   Bajden je za En-Bi-Si njuz rekao da bi stvari brzo mogle da izmaknu kontroli, prenosi...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.