Bajden i Makron spremni za razgovor o Ukrajini i trgovinskim odnosima

Izvor: Beta, 29.Nov.2022, 09:12

Bajden i Makron spremni za razgovor o Ukrajini i trgovinskim odnosima

Francuski predsednik Emanuel Makron kreće za Vašington u prvu državnu posetu koju priredjuje predsednik SAD Džozef Bajden od početka svog predsedništva, čime se obnavlja tradicija političkih susreta na visokom nivou stavljena na pauzu zbog pandemije kovida-19.Odnos Bajdena i Makrona je imao buran početak. Makron je na kratko opozvao francuskog ambasadora u SAD prošle godine kada je Bela kuća objavila sklapanje dogovora o prodaji nuklearnih podmornica Australiji, čime je poništen ugovor koji je Francuska imala sa tom zemljom o prodaji podmornica na dizel pogon.Ali, usledio je oporavak u odnosima i Makron je postao jedan od Bajdenovih najvećih saveznika u zapadnom odgovoru na rusku invaziju Ukrajine. Ovonedeljni sastanak koji će uključiti razgovore u Ovalnoj kancelariji, zvaničnu večeru, konferenciju za novinare i još toga, biće održan u kritičnom trenutku za obojicu vodja.Vodje imaju dug dnevni red za sastanak u četvrtak u Beloj kući uključujući iranski nuklearni program, sve veće jačanje Kine u Indo-Pacifiku i rastuću zabrinutost za bezbednost i stabilnost u afričkoj oblasti Sahel, prema navodima američkih i francuskih zvaničnika.U centru pažnje tokom sastanaka biće ruski rat u Ukrajini pošto i Bajden i Makron rade na održavanju ekonomske i vojne pomoći Kijevu dok pokušava da potisne ruske snage.Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele ...
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bajden i Makron spremni za razgovor o Ukrajini i trgovinskim odnosima

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Nov.2022

Francuski predsednik Emanuel Makron kreće za Vašington u prvu državnu posetu koju priređuje predsednik SAD Džozef Bajden od početka svog predsedništva, čime se obnavlja tradicija političkih susreta na visokom nivou stavljena na pauzu zbog pandemije kovida-19.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.