Bajden: To bi značilo rat sa Rusijom

Izvor: B92, 08.Jul.2023, 08:30

Bajden: To bi značilo rat sa Rusijom

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da se rat u Ukrajini mora okončati pre nego što NATO uzme u razmatranje članstvo Kijeva u Alijansi.

Bajden će sledeće nedelje učestvovati na samitu NATO-a u Litvaniji, gde će rat Rusije i Ukrajine, kao i nastojanje Kijeva da se pridruži Severnoatlantskoj alijanski biti jedna od ključnih tema.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Uoči tog putovanja, Bajden je u petak intervjuu za CNN rekao da se ruska agresija u Ukrajini mora okončati pre nego što Alijansa može da razmatra prijem Kijeva u svoje redove.

On je saopštio da će, iako je članstvo Ukrajine u NATO-u preuranjeno, SAD i njeni saveznici nastaviti da obezbeđuju Kijevu podršku i oružje koje mu je potrebno u sukobu sa Rusijom.

"Ne mislim da u NATO-u postoji saglasnost oko pitanja da li da uvede Ukrajinu u porodicu NATO-a sada, u ovom trenutku, dok traje rat", rekao je Bajden.

On je pojasnio da je NATO odlučan da brani svaki pedalj teritorije koja pripada državama članicama i da bi prijem Kijeva dok traje sukob na teritoriji Ukrajine praktično uveo alijansu u sukob sa Rusijom.

"To je obaveza koju smo svi preuzeli, bez obzira na sve. Ako je rat u toku, onda smo svi u ratu. Mi bismo bili u ratu sa Rusijom, u tom slučaju", naglasio je Bajden.

On je izjavio i da je odluka da se Ukrajini prvi put obezbedi kasetna municija bila "teška", ali da je takvu odluku doneo jer je Kijevu potrebna municija u kontraofanzivi protiv Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bajden o članstvu Ukrajine u NATO: "Prvo okončati sukob, inače bismo mi bili u RATU S RUSIJOM"

Izvor: Blic, 08.Jul.2023

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da se rat u Ukrajini mora okončati pre nego što NATO uzme u razmatranje članstvo Kijeva u Alijansi.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.