Bahtiri: Zbog situacije u Ukrajini moramo da zaštitimo sever Kosova

Izvor: B92, 22.Feb.2022, 17:10

Bahtiri: "Zbog situacije u Ukrajini moramo da zaštitimo sever Kosova"

Priština -- Bivši gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri upozorio je Kurtija da je u ovom trenutku neophodno sa "strane ostaviti sve kapitalne investicione projekate".

Ta sredstva treba uložiti u naoružavanje KBS jer nakon ulaska ruske vojske u Ukrajinu Kosovo mora biti veoma pažljivo kada je u pitanju situacija na severu, tvrdi Bahtiri.

Bahtiri je, putem Fejsbuk objave, upozorio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << premijera Kurtija na, kako on to naziva, spremnost Srbije da pripoji severni deo Kosova. "Posle priznanja nezavisnosti Luganska i Donbasa od strane Rusije, kao i vojnog ulaska ruske vojske na ove prostore, Republika Kosovo mora biti veoma pažljiva prema situaciji na severu. Srbija je od 1999. godine praktično bila u stanju pripravnosti da pripoji sever Kosova, ali je uvek očekivala pojavu novih geopolitičkih situacija koje bi joj išle u prilog. Premijeru, došao sam u Pokret Samoopredeljenja jer sam verovao i verujem da ste maksimalno posvećeni zaštiti severa Kosova, koji je bio zaboravljen od prethodnih vlada", navodi on.

Bahtiri je pozvao premijera Kurtija i Vladu Kosova da preusmere budžet u naoružanje Vojske Kosova.

"Apelujem na Vladu Kosova da obustavi sve kapitalne investicione projekte i da u potpunosti preraspodeli budžet koji je njima namenjen za naoružavanje Vojske Kosova", kaže Bahtiri.

On podseća da je u maju 2021. godine potpisao ugovor sa Ministarstvom odbrane o korišćenju zemlje u selu Crnuše, u Mitrovici, za izgradnju vojne baze KBS-a, iz koje se u potpunosti nadgleda sever, kao i da je početak njegove izgradnje hitno zbog, kako navodi, trenutne situacije sa Ukrajinom.

"Ne treba da stojimo skrštenih ruku pred ovakvom situacijom, već da naoružamo svoju Vojsku koliko god je to moguće, ostavljajući na neko vreme po strani autoputeve i slične projekte", kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.