Izvor: Nezavisne Novine, 30.Dec.2016, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija preuzima predsjedavanje OEBS-u

BEČ - Austrija od 1.januara, na godinu dana, preuzima predsedavanje OEBS-u i time mora da brine o bezbjednosti, demokratiji i ljudskim pravima od Vladivostoka do Vankuvera.

Predsjedavanje je u veoma osjetljivom trenutku pošto ukrajinska kriza još nije rešena, a i odnosi zapada sa Rusijom su ponovo na najnižem nivou.

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, u funkciji predsjedavajućeg OEBS-u, kako je najavio, namerava da priđe Rusiji.

On je kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da je Rusija u više navrata "prešla crvenu liniju"; ali da nema mira u Evropi bez Moskve.

Kurc očekuje, da će po preuzimanju predsedavanja, u najskorijem roku posjetiti Rusiju i Ukrajinu kako bi razgovarao o mogućem rešenju konflikta.

Na ministarskoj konferenciji, na kraju nemackog predsjedavanja OEBS-u u Hamburgu, početkom decembra, Kurc je imao ogroman broj bilateralnih susreta, sastavši se sa jednom trećinom od 50 kolega koje su doputovale u Njemačku, među kojima su bili američki šef dipomatije Džon Keri, ruski Sergej Lavrov i Ukrajine Pavlo Klimkin.

Na konferenciji u Hamburgu još jednom su razlike u stavovima Rusije i zapada došle do izražaja Kurc će prioritete predsjedavanja Austrije predstaviti na sednici Stalnog saveta OEBS 12. januara.

Pored jačanja poverenja među državama članice i napora u rešavanju konflikata, prioritet biće i borba protiv radikalizacije, pitanje oko kojeg se Kurc nada da će vladati jedinstvo između zapada i Rusije.

Predsedavanje OEBS-u je prije svega veliki logistički izazov, jer predsjedavajući mora da se bori za konsenzus u donošenju odluka.

Inače iduće godine se na dnevnom redu nalaze i pojedine škakljive personalne odluke, pošto je organizaciji neophodan novi generalni sekretar, nakon što aktuelnom Lambertu Zanjeru ističe u junu drugi i poslednji mandat.

Austrija, pored obaveznog ministarskog samita u decembru, planira i neformalni sastanak šefova diplomatija svih 57 država članice u septembru.

Inače Austrija je, posle Nemačke i Švajcarske tek treća zemlja koja po drugi put predsedava OEBS-u.

Prvi put Austrija je predsedavala OEBS-u 2000.godine, u godini kada je zvaničan Beč, zbog ulaska desničara u vladu, bila izložena bilateralnim sankcijama članica EU.

Tadašnja šefica diplomatije Benita Ferero-Valdner, zbog nemogućnosti da djeluje u EU zbog sankcija, okrenula se aktivnije kriznim žarištima na prostoru OEBS, posebno Balkanu i centralnoj Aziji.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Austrija preuzima predsedavanje u OEBS-u

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Dec.2016

Austrija od 1. januara, na godinu dana, preuzima predsedavanje u OEBS-u. Predsedavanje je u veoma osteljivom trenutku pošto ukrajinska kriza još nije rešena, a i odnosi zapada sa Rusijom su ponovo na najnižem nivou. Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, u funkciji predsedavajućeg OEBS-u,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.