Apel Rusiji: Najranjiviji će platiti najviše

Izvor: B92, 26.Jul.2023, 16:14

Apel Rusiji: "Najranjiviji će platiti najviše"

Antonio Gutereš iz UN uputio je apel Rusiji da nastavi sa realizacijom ranijeg sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine.

Nedavnim krahom ukrajinsko-ruskog sporazuma o žitu, "najranjiviji će platiti najvišu cenu", rekao je Gutereš. On je kazao da već postoje negativni efekti na globalne cene pšenice i kukuruza.

Cene pšenice porasle su za više od 14 posto od ponedeljka, kada se Rusija povukla iz sporazuma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o žitu, a cene kukuruza porasle su za više od 10 posto.

"I Rusija i Ukrajina su od ključne važnosti za globalnu sigurnost hrane", rekao je Gutereš.

Napomenuo je da su oni kroz istoriju činili 30 odsto svetskog izvoza pšenice i ječma, petinu celokupnog kukuruza i više od polovine suncokretovog ulja.

"Pozivam Rusku Federaciju da se vrati implementaciji Crnomorske inicijative, u skladu s mojim najnovijim predlogom", rekao je Gutereš, pozivajući međunarodnu zajednicu da bude ujedinjena u pronalaženju rešenja za to pitanje, piše See biz.

Međunarodni monetarni fond (MMF) ocenio je da bi izlazak Rusije iz dogovora o bezbednom izvozu ukrajinskog žita crnomorskim rutama mogao da pokrene globalni rast cena žitarica od 10 do 15 odsto.

Prema rečima glavnog ekonomiste MMF-a Pjer-Olivijea Gurinčasa, crnomorski sporazum o žitu je bio "veoma važan" za obezbeđivanje dovoljnih količina žitarica koje mogu biti izvezene iz Ukrajine radi ublažavanja cenovnih pritisaka na prehrambene proizvode, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.