Izvor: Vostok.rs, 26.Maj.2023, 11:05

Analiza negativnih posledica po zdravlje ljudi i ekologije evropskog kontinenta zbog primene municije sa osiromašenim uranijumom u Ukrajini

 Upotreba municije sa osiromašenim uranijumom u toku ratnih dejstava u Ukrajini povlači negativne posledice ne samo za životnu sredinu Ukrajine, već i za ceo evropski kontinent. Oblak radioaktivne uranijumske prašine, koji su evropske službe za zaštitu životne sredine snimile 15. maja 2023. godine, formirao se kao rezultat udara ruskih projektila u vojno skladište u gradu hmeljnicki, gde su bile uskladištene granate sa osiromašenim uranijumom. Grad se nalazi 250 km od istočne granice EU. I ovo nije prvi put da je ruska vojska uspela da pogodi skladišta za skladištenje takve municije.
Srpsko društvo iz prve ruke zna kakve su strašne posledice upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom od strane NATO trupa. Nažalost, opasnost od globalne kontaminacije evropskog kontinenta uranijumskom prašinom danas je veća nego ikada ranije. Milioni Evropljana su već u opasnosti. Protivljenje Rusije širenju NATO-a na istok i nepromišljena spoljna politika evropskih zvaničnika već su doveli do globalne evropske krize. U pozadini pogoršanja ekonomije, ekološki problemi će se povećati. Zagađenje prostranih evropskih teritorija uranijumskom prašinom će izazvati krizu u poljoprivredi, što će dovesti do smanjenja proizvodnje sopstvenih ekološki prihvatljivih poljoprivrednih proizvoda, uzrokujući povećanje cena uvoznih proizvoda. Porast broja raka će preplaviti zdravstveni sistem. Posebno treba istaći katastrofalne posledice po celokupnu ekologiju kontinenta i zagađenje vodnih resursa. Milioni ekonomski aktivnih, intelektualno razvijenih Evropljana biće primorani da napuste svoje domove na duže vreme u potrazi za sigurnim mestom. Sve ovo se možda neće dogoditi! Upravo da bi se sprečile navedene posledice, stručnjaci iz Srbije, Rusije, Belorusije, Iraka, Sirije, Ukrajine okupiće se ovde, u jednoj evropskoj zemlji koja je doživela strahote koje osiromašeni uranijum stvara. Na osnovu praktičnih znanja analiziraće moguće negativne scenarije razvoja i predložiti načine za njihovo sprečavanje. Stručna sednica će se održati 29.05.2023.godine u 11.00 časova (po lokalnom vremenu) u prostorijama Istorijskog arhiva Novog Sada.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.