Amerika predlaže Ukrajini izraelski model saradnje?

Izvor: B92, 14.Jun.2023, 15:06

Amerika predlaže Ukrajini "izraelski model" saradnje?

SAD razmatraju mogućnost da Ukrajini predlože "izraelski model" saradnje bez članstva u NATO, piše list "Njujork tajms".

Navodi se da Vašington hoće da predloži Kijevu model saradnje koja podrazumeva desetogodišnje obaveze u oblasti bezbednosti.

Takva varijanta ne odgovara predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom, koji tvrdi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da samo članstvo Kijeva u NATO može da garantuje bezbednost zemlje.

Ranije je bivši premijer Izraela Naftali Benet izjavio da je Zelenski u martu 2022. godine nakon početka ruske specijalne operacije bio saglasan sa "izraelskim modelom" za njegovu zemlju, koji je podrazumevao odustajanje od članstva u NATO.

Prema rečima izraelskog političara, Kijevu je tada predloženo sledeće: bez priključivanja vojnom bloku i bez dobijanja bilo kakvih garancija od trećih strana, država dobija moćnu vojsku i u svojoj odbrani se oslanja samo na svoje snage.

Ukrajinski predsednik je 2. juna izjavio da Kijev shvata da nije moguće da postane članica Alijanse dok su u Ukrajini sukobi. Na samitu Evropskog političkog društva je tvrdio da je Ukrajina spremna da postane članica NATO-a, ali da čeka kada će Alijansa biti spremna da je primi.

NATO je na samitu u Bukureštu u aprilu 2008. godine prihvatio izjavu da će Ukrajina s vremenom postati članica NATO-a, ali nije predstavio akcioni Plan za pripremu članstva, što je prvi korak u pravnom postupku ulaska zemlje u organizaciju. U februaru 2019. godine Vrhovna rada je odobrila amandmane Ustava koji jačaju težnje zemlje da uđe u NATO.

Zelenski je više puta izjavljivao da Kijev želi konkretne rokove za ulazak u Alijansu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.