Američka protivvazdušna odbrana ključna za odbranu Ukrajine od Rusije

Izvor: VOA, 21.Dec.2023, 15:58

Američka protivvazdušna odbrana ključna za odbranu Ukrajine od Rusije

UKRAJINA — Rusija nastavlja sa vazdušnim napadima na glavni grad Ukrajine i druge gradove. Međutim, ukrajinski zvaničnici kažu da je nebo zaštićeno oružjem koje Ukrajini šalju njeni saveznici, a jedno od njih, američki protivvazdušni raketni sistem Avendžer, ili Osvetnik, se ističe. Ukrajinski borac čiji pseudonim je Festol, inače bivši proizvođač nameštaja iz Kijeva, upravlja američkim protivvazdušnim raketnim sistemom poznatim kao Osvetnik. “Već smo oborili dronove Šahid kao i rakete", kaže Festol. U februaru 2023. godine, on je, pored mnogih drugih, poslat u inostranstvo na obuku za odbrambeni sistem Avendžer. Obično trening traje mesecima, ali on je imao samo dve nedelje. Jedan od razloga za tako brzu obuku je što su ruski napadi veoma intenzivni. U martu 2023, prvi Osvetnici su povezani na internet u Ukrajini. Portparol vojske Vitali Georgijev kaže da oni štite i civilne i vojne mete. “Rusi napadaju ne samo vojne objekte, već i glavnu infrastrukturu i civilno stanovništvo. Znači, skoro svi sistemi za protivvazdušnu odbranu koriste se i za odbranu ovih objekata i civilnih zgrada", kaže Georgijev. Pre nego što je Rusija napala Ukrajinu, Osvetnici nikada nisu korišćeni protiv dronova, kaže Festol. Zato su on i njegovi drugovi u stalnom kontaktu sa svojim američkim kolegama kako bi razmenili novo iskustvo i novu praktičnu primenu Osvetnika. “Nisu imali probleme sa dronovima kao mi. Obično se ovi projektili koriste za gađanje neprijateljskih aviona i helikoptera", ističe Festol. Kompletno raspoređivanje Osvetnika traje samo 15 minuta, od trenutka kada se oglasi sirena za uzbunu do ispaljivanja projektila. Za korišćenje sistema potrebne su samo dve osobe, vozač i nišandžija.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Američki Osvetnik pomaže Ukrajini u borbi protiv ruskih napada

Izvor: VOA, 21.Dec.2023

Rusija nastavlja sa vazdušnim napadima na ukrajinske gradove. Međutim, ukrajinski zvaničnici kažu da je nebo zaštićeno oružjem koje Ukrajini šalju njeni saveznici, a jedno od njih, američki protivvazdušni raketni sistem Avendžer, ili Osvetnik, se ističe.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.