Ambasada Ukrajine: Zakon o autohtonim narodima u skladu sa UN

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jul.2021, 10:55

Ambasada Ukrajine: Zakon o autohtonim narodima u skladu sa UN

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, izjavio je da je Zakon o autohtonim narodima Ukrajine u potpunosti u skladu sa Deklaracijom UN o pravima autohtonih naroda i da nema nikakve veze sa, kako kaže, proizvoljnim interpretacijama predsednika Rusije Vladimira Putina, prenela je danas Ambasade >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ukrajine u Beogradu.

U saopštenju se navodi i da je taj zakon u skladu sa relevantnim odredbama Ustava Ukrajine.

Zakon definiše koji narodi se mogu smatrati autohtonim, pod čime se, kako se dodaje u saopštenju, podrazumeva autohtona etnička zajednica formirana na teritoriji Ukrajine, ali koja nema svoju državnu formaciju van Ukrajine.

U Ukrajini su to, pre svega, Krimski Tatari, Karaimi i Krimčaci, narodi koji žive na teritoriji ukrajinskog Krima koju je, kako se navodi u saopštenju, okupirala Ruska Federacija.

Ministar Kuleba je pozvao rukovodstvo Ruske Federacije da se pozabavi obezbeđivanjem prava nacionalnih manjina i autohtonih naroda Ruske Federacije, dodajući i da se u Rusiji nastavlja represivna politika prema građanskim organizacijama Ukrajinaca, kaže se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.