AMERIKANCI PRESEKLI NAGAĐANJA: Srbija ne prodaje oružje Ukrajini

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Apr.2023, 18:08

AMERIKANCI PRESEKLI NAGAĐANJA: Srbija ne prodaje oružje Ukrajini

Prenoseći podatke iz procurelih tajnih dokumenata Pentagona, agencija Rojters je ranije danas objavila da se Srbija složila da pošalje oružje Kijevu ili da ga je već poslala.

Ambasada SAD u Beogradu ima saznanja da Srbija ne prodaje oružje Ukrajini, rečeno je danas Radiju Slobodna Evropa (RSE) povodom navoda u tajnim dokumentima Pentagona.

- Ne možemo da komentarišemo navodne poverljive informacije, ali prema našim saznanjima, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Srbija ne prodaje oružje Ukrajini - rečeno je za RSE u američkoj ambasadi u Beogradu.

Prenoseći podatke iz procurelih tajnih dokumenata Pentagona, agencija Rojters je ranije danas objavila da se Srbija složila da pošalje oružje Kijevu ili da ga je već poslala. To su odmah negirali srpski ministri odbrane i spoljnih poslova, Miloš Vučević i Ivica Dačić.

Vučević je izjavio da Srbija "nije slala oružje ni ukrajinskoj ni ruskoj strani, ni zemljama u okruženju tog konflikta", i da to neće ni činiti.

- Nekome je očigledno cilj da destabilizuje našu zemlju i da je uvuče u konflikt u kojem nećemo da učestvujemo. Uvek postoji mogućnost da se neko oružje na nekakav volšeban način nađe i na teritoriji konflikta, ali to apsolutno nikakve veze nema sa Srbijom. To je pitanje za one države koje ne poštuju međunarodne norme, ugovorne klauzule i uzuse poslovanja - rekao je Vučević.

Dačić je rekao da Srbija poštuje politiku vojne neutralnosti i da prodaje oružje trećim stranama, koje su daleko od sukoba i nemaju nikakve veze sa njim.

- Srbija, poštujući unutrašnje i međunarodne pravne akte, ne izvozi naoružanje i vojnu opremu ni u jednu državu ako bi time omogućila izbijanje ili nastavak oružanih sukoba, ugrozila očuvanje regionalnog mira i bezbednosti ili ugrozila svoje odbrambene interese - naveo je Dačić.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.