20/30. Novi veliki problem za Ukrajinu

Izvor: B92, 27.Nov.2022, 10:06

20/30. Novi veliki problem za Ukrajinu

Dvadeset od ukupno 30 zemalja NATO-a iscrpla je svoje mogućnosti za slanje oružja UkrajinI.

Tu informaciju prenosi list "Njujork tajms" pozivajući se na izjave činovnika te alijanse.

List piše da je jedan činovnik NATO-a izjavio da su na početku ruske specijalne operacije u Ukrajini zalihe naoružanja u mnogim zemljama Alijanse bile na nivou od oko 50 odsto njihovih potreba, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a da je u proizvodnji novog oružja kojim su istrošene zalihe mogle da budu zamenjene postignut tek neznatan napredak.

"Zemlje NATO-a isporučile su Ukrajini oružje u ukupnoj vrednosti od oko 40 milijardi dolara, što je, otprilike, jednako godišnjem odbrambenom budžetu Francuske", navodi list.

Drugi činovnik NATO-a je izjavio da su male zemlje potpuno iscrple svoj potencijal, pri čemu je 20 od 30 zemalja Alijanse "gotovo na nuli".

On je, međutim, rekao da preostalih 10 zemalja može da pošalje Ukrajini znatno više naoružanja, a posebno veliki saveznici, kao što su Francuska, Nemačka, Italija i Holandija.

List navodi da je, prema rečima visoko rangiranog činovnika NATO-a, prošlog leta u Donbasu ukrajinska vojska svakodnevno iz artiljerijskog naoružanja ispaljivala oko šest do sedam hiljada jedinica municije. Poređenja radi, kako piše list, SAD mesečno proizvode oko 15.000 jedinica municije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.