Poslanici različito o sporazumu

Izvor: B92, 04.Jul.2011, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici različito o sporazumu

Beograd -- Poslanici vladajućih stranaka u Srbiji različito ocenjuju sporazum Beograda i Prištine o delimičnom priznavanju dokumenata.

Poslanici SPS i SPO ocenili su da taj dogovor ni na koji način ne znači priznanje nezvisnosti Kosova.

Međutim, pojedini poslanici iz, takođe vladajućih URS ocenjuju da je sporazum neprihvatljiv za kosovske Srbe.

Pregovarački timovi Beograda i Prištine dogovorili su se u subotu o rešavanju pitanja slobode >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kretanja građana i razmeni kopija matičnih knjiga.

Poslanica Ujedinjenih regiona Srbije Stojanka Petković, koja živi na Kosovu, novinarima u Skupštini Srbije je kazala da ishod poslednje runde pregovora Srbi na severu Kosova neće prihvatiti.

"Oduzimanje tablica Srbima na Kosovu i delimično priznanje kosovskih dokumenata nije pozitivno za srpsku stranu, pre bih rekla da je to pozitivno za albansku stranu", kazala je Stojanka Petković, poslanica vladajuće većine.

Poslanik SPS Đorđe Milićević kazao je da je važno da dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen i da se pokažu konkretni rezultati radi rešavanja životnih pitanja.

"To ne znači promenu politike Srbije prema Kosovu. Ovaj dogovor ni na koji način ne znači priznanje. Smatramo da je na ovakav način čak izbegnuto priznanje nezavisnosti Kosova", kazao je Milićević.

Poslanik SPO Aleksandar Jugović rekao je da će dogovor sigurno olakšati život Srba na Kosovu.

"SPO podržava sve dogovore koji će olakšati život tamošnjih Srba. Pregovori su najbolja stvar koja može dovesti do poboljšanja života. Ovo ne znači priznanje Kosova. Niko to od nas ni ne traži. Ovo je realna politika", kazao je Jugović.

Poslanik LDP Bojan Đurić rekao je novinarima u Skupštini da je sporazum usmeren na kvalitet života običnih ljudi i na poboljšanje klime u regionu, za normalnu komunikaciju koja će ljudima olakšati život.

"Oni će biti najveći korisnici ovog sporazuma", naveo je Đurić.

Poslanica SRS Gordana Pop Lazić rekla je da za radikale pregovori Beograda i Prištine "ne postoje" i da su protivustavni i van svih deklaracija Skupštine Srbije.

"Jedino što je za nas prihvatljivo jeste zalaganje Srbije pred UN da se poštuje Rezolucija 1244. Ovakvim ponašanjem Srbije klizi se ka faktičkom priznanju nezavisnosti", navela je Gordana Pop Lazić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.