Dodik: Hapšenjem ispunjen Dejton

Izvor: B92, 26.Maj.2011, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Hapšenjem ispunjen Dejton

Banjaluka/Sarajevo/Zagreb/Ljubljana -- Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da hapšenje Ratka Mladića predstavlja ispunjenje međunarodnih obaveza iz Dejtonskog sporazuma.

Dodik podseća das u njihovo ispunjenje preuzele sve države u regionu.

"Institucije RS nikada nisu stajale niti će stajati u odbrani bilo koga ko je počinio ratne zločine, bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poručio je Dodik.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Mladićevo hapšenje neće se odraziti na mir i stabilnost u RS, koja "upravo poslednjih dana vodi medjunarodnu borbu da svi koji su počinili zločine za te zločine i odgovaraju".

Slovenački premijer Borut Pahor pozdravio je hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića, rekavši da će taj potez ubrzati proces pomirenja u regionu bivše Jugoslavije. "Konačno, pored izvesnih odlaganja, pravda je ispunjena", rekao je Pahor na konferenciji za novinare. Hapšenje Mladića predstavlja "korak ka pomirenju u ovom delu Evrope", rekao je Pahor, istakavši da je Srbija, u poslednje vreme, načinila i niz drugih "izuzetno značajnih koraka", preneo je Frans pres.

"Izražavam nadu da će Ratko Mladić imati pravično sudjenje, koje garantuju sve konvencije o ljudskim pravima", istakao je Dodik.

On je izrazio nadu da će se uskoro pred licem pravde naći i general Atif Dudaković, Naser Orić i ostali visoki politički funkcioneri i generali Armije BiH, jer bi to, kako je naveo, značilo da biH ima šanse da na istini izgradi neophodno poverenje.

Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je da svi osumnjičeni za ratne zločine treba da budu izvedeni pred lice pravde i da im se u pravednom sudskom procesu dokaže ili pobije eventualna krivica.

"U tom kontekstu, uveren sam da će general Ratko Mladić imati priliku da iznese sve argumente u svoju odbranu. Srbija, srpski narod i RS ne treba da budu taoci ničijih zločina", istakao je Džombić.

Bude li dokazano da su zločini počinjeni, navodi dalje premijer RS, krivica nikada ne može biti kolektivna, već isključivo individualna.

Kosor: Hapšenje Mladića doneće mir

Zvanična Hrvatska je danas pozdravila hapšenje Ratka Mladića. Predsednik i premijerka Hrvatske kažu da je tovažan korak za stabilnost u regionu.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor Kosorova je kazala da je to dobra vest za ceo svet, ali i za stabilnost i konačni mir u ovom delu sveta.

"Hrvatska kao žrtva agresorske politike Slobodana Miloševića svakako pozdravlja hapšenje Ratka Mladića i očekuje i hapšenje Gorana Hadžića", izjavila je Kosor uoči sednice vlade.

"Mladićevo hapšenje je dobra vest za sve nas i ceo svet, ali i ovaj deo sveta, kao i za žrtve politike destrukcije i razaranja Slobodana Miloševića", rekla je ona.

U izveštajima hrvatskih medija se ističe da je glavni haški tužilac Serž Bramerc vest o hapšenju Mladića dočekao u Hrvatskoj, odnosno na Brionima gde učestvuje na regionalnoj konferenciji državnih tužilaca o ratnim zločina i njihovom procesuiranju. Očekuje se, kako navode zagrebački mediji, da se on i obrati novinarima, iako je konferencija zatvorena za javnost, a za petak kada se završava konferencija, predviđeno je saopštenje za javnost.

Kosor je naglasila da je to dobra vest i u kontekstu dolaženja konačne pravde, ali i za "stabilnost i konačni mir u ovom delu sveta na jugoistoku Evrope".

Rekavši da je "Mladić je jedan od najvećih zločinaca i krvnika čovečanstva i da u Hrvatskoj očekuju da će uskoro stati pred lice pravde i odgovarati", Kosor je ponovila da "Hrvatska kao žrtva agresije očekuje i hapšenje i izručenje Gorana Hadžića".

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da je hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića važan događaj za međunardnu pravdu, za budući međunarodni položaj Srbije i njenu integraciju u Evropsku uniju i posebno za odnose Srbije sa svim zemljama u regionu.

"Ovo je trenutak kad se ponovno moramo sjetiti svih žrtava koje se stavljaju na teret Ratku Mladiću. U prvom redu mislim na žrtve Srebrenice, ali i na sve druge žrtve širom Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a tu posebno mislim na žrtve zločina u Škabrnji", navodi se u izjavi Josipovića povodom hapšenja Mladića.

Prema njegovim rečima, hapšenje Mladića vrlo je važno za budući međunarodni položaj Srbije i za njenu integraciju u Europsku uniju.

I drugi najviši funkcioneri zemalja regiona pozdravili su hapšenje odbeglog haškog begunca Ratka Mladića, a regionalni mediji veoma pomno prate taj događaj.

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić saopštio je da mu je izuzetno drago "što je napokon uhapšen Ratko Mladić i što će se on naći na optuženičkoj klupi i odgovarati za sva strašna zlodela počinjena na teritoriji BiH, a pogotovo za genocid počinjen u Srebrenici".

"Iako su pojedini izgubili nadu da će doći do njegovog hapšenja i da će i on, kao i politika koju je zastupao devedesetih godina, izbeći da odgovaraju pred sudom pravde, to se nije dogodilo", saopštio je Komšić.

On je istakao da "ovo hapšenje dokazuje da su srpske vlasti u svakom trenutku znale gde se nalazi Ratko Mladić, kao što su znale gde se nalazi i Radovan Karadžić".

"Očigledno je da su i jedan i drugi Srbiji služili samo kao moneta za potkusurivanje u pregovorima sa Europskom unijom. Tek u onom momentu kada je EU Srbiji odlučno postavila, kao uslov daljem pridruživanju, hapšenje Ratka Mladića, ono je i usledilo", saopštio je Komšić.

Čavić: Problem za RS

Predsednik Demokratske partije Dragan Čavić izjavio je da hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića znači stratešku promenu pozicije Srbije u odnosu prema Evropskoj uniji i međunarodnoj politici generalno.

"Sa spoljnopolitičkog stanovišta, ovo je strateška promena. Ne znam koliko će biti intezivno traženje Hadžića, ali sa hapšenjem Mladića stvari se bitno menjaju", kazao je Čavić.

Čavić je kazao da je za njega mnogo bitniji aspekt koji se tiče posledica hapšenja na Republiku Srpsku (RS) i BiH, ističući da će hapšenje Mladića i njegov odlazak u Hag, gde se već nalazi bivši predsednik RS Radovana Karadžić, "otvoriti prostor da se kompletira priča o udruženom zločinačkom poduhvatu i da se sudski okonča".

"To je problem sa kojim će se RS u budućnosti suočiti", istakao je Čavić.

On je kazao da je hapšenjem Mladića Srbija uradila ono što je godinama obećavala, ocenjujući da su srpske službe najverovatnije, dugo na tome radile, ali da se "birao trenutak kada će to biti u kontekstu opšteg ambijenta najkorisnije za Srbiju".

Vest da je u Srbiji uhapšen Ratko Mladić preneli su danas svi slovenački elektronski mediji, kao i agencija STA. STA prenosi reči srpskog predsednika Borisa Tadić iz direktnog prenosa na televiziji da su akciju izvele snage bezbednosti Srbije, koje je koordinisao Savet za nacionalnu bezbednost, kao i to da je Srbija time dokazala da poštuje vladavinu prava i da joj se time otvaraju vrata u Evropsku uniju (EU). Mediji prenose i reči predsednika Tadića da je sa hapšenjem Ratka Mladića učinjen korak napred ka punom pomirenju u regionu, kao i njegov poziv Savetu bezbednosti da sprovede nezavisne istrage o navodnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je pozdarvio vest o hapšenju Ratka Mladića i naveo da su u tome učestvovale i odredjene službe u Bosni i Hercegovini. " Hapšenje su sprovele srpske legalne institucije uz podršku legalnih institucija u Bosni i Hercegiovini " rekao je Izetbegović na konferenciji za novinare u Sarajevu. Izetbegović je izbegao da iznese druge pojedinosti i izjavio je da će o toj saradnji kasnije govoriti pripadnici služba bezbednosti BiH, preneo je Rojters.

Vodeći mediji u Hrvatskoj donose danas vest o hapšenju haškog optuženika Ratka Mladića, a svi elektronski mediji prekinuli su redovan program i uživo prenosili konferenciju za novinare predsednika Srbije Borisa Tadića.

Politički analitičar Žarko Puhovski izjavio je za RTL televiziju da je hapšenjem Mladića Srbija "dobila puno poena, a Tadić ojačao svoju uticaj u regionu".

"Srbija je puno jača i pokušaće tu poziciju da iskoristi u regionu", rekao je Puhovski u prvoj reakciji na hapšenje ratnog vodje bosanskih Srba.

On je ocenio da je će ulaskom Hrvatske u EU, koje se očekuje početkom 2013, Srbija postati neupitni lider u regionu.

Puhovski je ukazao da je hapšenjem Ratka Mladića "nestao jedan od problema u odnosima Srbije i Hrvatske". "Hapšenje Mladića dugoročno je bolje za Srbiju, a sigurno i za Hrvatsku", dodao je on.

Na pitanje kako će se to odraziti na skrivanje Gorana Hadžića, Puhovski je odgovorio da će to sigurno oslabiti njegovu poziciju.

Mediji uglavnom ocenjuju da je reč o značajnom koraku Srbije prema Evropskoj uniji, ali i da Mladićevo hapšenje potvrđuju da se vođa bosanskih Srba sve vreme skrivao u Srbiji kako je to tvrdilo i haško tužilaštvo.

Hrvatski mediji naglašavaju da se još čeka hapšenje Gorana Hadžića.
Pogledaj vesti o: Uhapšen Ratko Mladić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik: Srbija ispunila međunarodnu dejtonsku obavezu

Izvor: EMportal, 26.Maj.2011

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocenio je da hapšenje generala Ratka Mladića predstavlja ispunjenje međunarodnih obaveza iz Dejtonskog sporazuma, koje su preuzele sve države u regionu.

Nastavak na EMportal...

Vlast pozdravlja hapšenje Mladića, Nikoliić iznenađen, SRS osuđuje hapšenje

Izvor: Studio B, 26.Maj.2011

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio da je hapšenjem Ratka Mladića Srbija uklonila najveću prepreku u procesu evropskih integracija. SRS osuđuje hapšenje Ratka Mladića...Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je hapšenjem Ratka Mladića Srbija uklonila najveću prepreku...

Nastavak na Studio B...

Dodik: Nadam se da će mu suditi pravedno

Izvor: Vesti-online.com, 26.Maj.2011

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da hapšenje generala Ratka Mladića predstavlja ispunjenje međunarodnih obaveza iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, koje su preuzele sve države u regionu...U saopštenju za javnost iz Kabineta predsednika RS navodi se da se hapšenje Ratka Mladića...

Nastavak na Vesti-online.com...

Josipović pozdravio hapšenje Mladića

Izvor: S media, 26.Maj.2011

Hapšenj bivšeg generala Ratka Mladića je pozitivna stvar za Srbiju i njenu integraciju u evropsku zajednicu, poručio predsednik Hrvatske Ivo Josipović. ..Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je danas da je hapšenje Ratka Mladića vrlo važno za budući medjunarodni položaj Srbije i za njenu...

Nastavak na S media...

TIRK IZRAZIO ZADOVOLJSTVO ZBOG HAPŠENJA MLADIĆA

Izvor: Kurir, 26.Maj.2011

LJUBLJANA - Slovenački predsednik Danilo Tirk izrazio je danas zadovoljstvo zbog hapšenja generala Ratka Mladića i pokretanja postupka njegovog izručenja haškom sudu, saopšteno je iz kabineta predsednika...Predsednik je naglasio i da je "nasilje nad ljudima bez zaštite i bez snage za samoodbranu...

Nastavak na Kurir...

Nikolić: Nisu uspeli da nam Mladića predstave kao zločinca

Izvor: Blic, 26.Maj.2011

KRALJEVO- Lider Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav NIkolić izjavio je danas u Kraljevu da je "potpuno iznenađen" hapšenjem Ratka Mladića...SNS će sutra održati sednicu Predsedništva i izdati saopštenje tim povodom, rekao je Nikolić i dodao da nije trenutak za stranačke reakcije, nego za...

Nastavak na Blic...

Dačić: Mladić nije koristio drugi identitet

Izvor: S media, 26.Maj.2011

Ivica Dačić: Mladić nije koristio tuđe ime, imao je svoju ličnu kartu. ..Haški optuženik Ratko Mladić nije koristio drugi indentitet i imao je svoju ličnu kartu, kojoj je istekla važnost, izjavio je večeras zamenik premijera i ministar unuttrašnjih poslova Ivica Dačić...Marković: Hapšenje...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.