Britanska štampa: Novi list

Izvor: B92, 27.Maj.2011, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanska štampa: Novi list

London -- Hapšenje Ratka Mladića, prema oceni britanske štampe, koja je ovoj informaciji posvetila veliku pažnju, omogućava Srbiji i Evropi okretanje novog lista.

Britanski "Independent" piše da hapšenje Mladića predstavlja simboličan završetak haosa koji je usledio nakon raspada bivše Jugoslavije. Grozno poglavlje u istoriji Balkana je zatvoreno ovim hapšenjem najtraženijeg optuženika za ratne zločine, piše taj list.

"Njegovo hapšenje, za razliku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od ubistva Osame bin Ladena prošlog meseca, će omogućiti suđenje koje će isterati sve duhove", konstatuje list.

U dnevnom listu "Gardijan" je naglašeno da je neočekivano hapšenje Mladića, optuženog za masovno ubistvo oko 8.000 muškaraca u Srebrenici, zatvorilo stranu u istoriji Balkana i nudi Srbiji šansu da preuzme svoje mesto kao ključna regionalna demokratija eventualno u EU.

"Potraga za Mladićem, koja je okončana bez hitaca i bez problema, prikazuje transformaciju srpske države. Ubedljivo je Srbija, hapšenjem starca u Lazarevu, ušla u novu eru, kao moderna evropska država", konstatuje ovaj list.

U britanskom "Tajmsu" se ističe da hapšenje Mladića predstavlja zakasnelo sprovođenje pravde. "Najvažnije u tome je spoznaja da osnovni standardi međunarodnog prava važe svugde. Zločinac odgovara samo za svoja nedela, ali postoji i šira odgovornost. Zapadne vlade su znale za te zločine, i nisu iskoristile svoju vazdušnu nadmoć da bi ih zaustavili", dodaje se u ovom listu.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić,   Uhapšen Ratko Mladić,   London

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.