Čestitke Rima, Pariza, Londona ....

Izvor: B92, 26.Maj.2011, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čestitke Rima, Pariza, Londona ....

Rim, Pariz, London -- Predsednik Francuse Nikola Sarkozi pozdravio je hapšenje Ratka Mladića i ocenio da je to korak bliže ka integraciji Srbije u Evropsku uniju.

"To je veoma dobra vest, velika vest. To je veoma hrabra odluka srpskog predsednika i korak više ka integraciji, skoroj, Srbije u EU", rekao je Sarkozi.

On je tokom samita G8 u Dovilu novinarima rekao i da je "Srbija je zemlja koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je mnogo propatila, ali činjenica da predaje onoga za koga se smatra da je ratni zločinac predstavlja veoma dobru vest.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg izjavio je, povodom hapšenja Ratka Mladića, da hapšenje Mladića predstavlja istorijski momenat za region koji je bio pogođen ratom.

"Ratko Mladić optužen je za užasne zločine koje je počinio u Bosni i Hercegovini, i sada je napokon priveden i suočiće se sa optužbama. Naše misli su danas sa svim porodicama onih koji su izgubili svoj život tokom opsade Sarajeva i tokom genocida u Srebrenici", rekao je Vilijem Hejg.

Čestitamo vlastima u Srbiji na ovom hapšenju. Ono je jasan pokazatelj posvećenosti i želje za saradnjom sa Internacionalnim tribunalom za pravdu. Očekujemo brz dolazak Ratka Mladića u Hag kako bi optužbe protiv njega što pre bile javno čute u sudnici", izjavljuje šef diplomatije Velike Britanije.

On dodaje da današnji dan predstavlja početak novog poglavlja za sve zemlje Zapadnog Balkana.

Predsednik Italije Đordjo Napolitano takođe je pozdravio hapšenje Mladića, a predsedniku Srbije Borisu Tadiću uputio pismo u kome mu je čestitao na značajnom rezultatu.

Prethodno je ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini izjavio da je "ovo pravi preokret kome smo se nadali i koji smo dugo čekali. "

"Ovo je test velike demokratske zrelosti Srbije, koji je dodatno približava Evropi i Evropskoj uniji, proces koji je Italija snažno ohrabrivala i koji sada treba dodatno ubrzati, bez rezerve", izjavio je ministar Fratini.
Pogledaj vesti o: Uhapšen Ratko Mladić,   Evropska Unija,   London

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.