Zašto ne rade meteorološke stanice u Topličkom okrugu i Merošini?

Izvor: RTS, 04.Feb.2019, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto ne rade meteorološke stanice u Topličkom okrugu i Merošini?

Pre skoro tri godine, na području Topličkog okruga i opštine Merošina, postavljeno je 40 automatskih meteoroloških stanica,koje je finansirala turska organizacija TIKA, sa oko o 200 hiljada evra. Najveću korist od njih trebalo je da imaju poljoprivrednici, ali sistem još nije proradio.
Poznati blački voćar Jugoslav Azdejković, u čijem je voćnjaku postavljena jedna od četrdeset meteoroloških >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stanica , kaže da su poljoprivrednici imali velika očekivanja od ovog sistema.

"Kad je  trebalo da instaliraju, oni su nam pričali da će ona biti povezana, da ćemo mi dobijati neke podatke o vremenskim prilikama, verovatno i u vezi prskanja, pošto je ovde voćarski kraj. Mi smo se nadali da će to da bude u funkciji i da nam dosta pomogne," kaže Azdejković.
Stručnjaci Poljoprivredne stručne službe u Prokuplju saglasni su da u ovakvoj situaciji najveću štetu trpe poljoprivrednici, koji su i dalje uglavnom prepušteni sami sebi, dok za to vreme jedan od najsavremenijih sistema stoji neiskorišćen.
Snežana Jović, savetodavac u PSS u Prokuplju, kaže: "Kada budemo u tom sistemu prognozno - izveštajne službe, onda ćemo imati skoro 99 % tačnih podataka kada, u kom periodu tretirati, kojim sredstvima, u kojoj količini, sve se nalazi u SMS poruci".

To što automatske meteorološke stanice još uvek nisu funkcionalne, posledica je poznih dešavanja i previranja u ovoj službi u prethodnom periodu, kada je doveden u pitanje i njen sam opstanak, tvrdi v.d. direktora Dejan Tonić. On  očekuje da ceo sistem profunkcioniše već do početka prolećne sezone, ali na znatno širem prostoru.
"Ministarstvo poljoprivrede i uprava za zaštitu bilja su predložili da jedan deo stanica, agrometeoroloških stanica, koje se nalaze na našem terenu,  razmestimo po okruzima u okolini, što znači Nišavski, Jablanički i Rasinski",kaže Tonić.

Da se na ove stanice ozbiljno računa u daljem radu Prognozno- izveštajne službe Srbije, RTS - u je potvrđeno i u ministarstvu poljoprivrede, gde ističu spremnost da pomognu u razmeštanju i što bržem osposobljavanju sistema.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zašto ne rade meteorološke stanice u Topličkom okrugu i Merošini?

Izvor: JuznaSrbija.info, 05.Feb.2019, 13:29

Pre skoro tri godine, na području Topličkog okruga i opštine Merošina, postavljeno je 40 automatskih meteoroloških stanica,koje je finansirala turska organizacija TIKA, sa oko o 200 hiljada evra. Najveću korist od njih trebalo je da imaju poljoprivrednici, ali sistem još nije proradio...Poznati...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.