ŽESTOKA OPASKA ERDOGANA: Pravedan svet je moguć, ali ne sa Amerikom! Turski lider otkriva šta treba što pre URADITI

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Dec.2023, 19:30

ŽESTOKA OPASKA ERDOGANA: "Pravedan svet je moguć, ali ne sa Amerikom!" Turski lider otkriva šta treba što pre URADITI

Erdogan je optužio i Vašington i Savet bezbednosti UN da su se svrstali uz Izrael uprkos pogoršanju humanitarnih uslova u Gazi

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan oštro je kritikovao američki veto na rezoluciju UN-a koja poziva na prekid vatre u Pojasu Gaze i poručio je da Savet bezbednosti UN treba da bude reformisan.

Za rezoluciju Saveta bezbednosti u petak je glasalo 13 zemalja, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Velika Britanija bila je suzdržana, a Sjedinjene Države stavile su veto na tekst kojim se poziva na "trenutni humanitarni prekid vatre" u Gazi, uprkos pritisku generalnog sekretara UN-a koji je osudio "kolektivno kažnjavanje" palestinskog naroda.

- Nažalost, prekid vatre je odbačen, samo je Amerika glasala protiv. Je li to pravda? - pitao je Erdogan na skupu o ljudskim pravima u Istanbulu.

- Pravedan svet je moguć, ali ne i s Amerikom - optužio je turski predsednik.

- Čovečanstvo ne može da napreduje uz ovakve Ujedinjene nacije, uz ovakav Savet bezbednosti. Savet bezbednosti mora da se reformiše - rekao je.

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan je u intervjuu emitovanom nakon zasedanja SB UN rekao da je Amerika ostala usamljena u svom stajalištu.

- Naši prijatelji su ponovo rekli da je Amerika sada ostala sama, posebno nakon današnjeg glasanja u UN - rekao je Fidan u intervjuu za TRT u petak.

Izjavu je Fidan dao nakon sastanka s kolegama iz Organizacije za islamsku saradnju i Arapske lige koji su se sastali s američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Vašingtonu. Članica NATO-a Turska, za razliku od svojih zapadnih saveznika i zemalja Persijskog zaliva, ne smatra palestinski islamistički pokret Hamas terorističkom organizacijom.

Nacrt rezolucije pripremljen je pošto je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u pismu Savetu bezbednosti aktivirao član 99. Povelje UN, prvi put otkako je preuzeo dužnost 2017. godine, a koji omogućuje generalnom sekretaru da skrene pažnju Saveta bezbednosti na "bilo koje pitanje koje, po njegovom mišljenju, može ugroziti održavanje međunarodnog mira i sigurnosti".
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.