Izvor: RTS, 18.Jan.2022, 18:47

Vučić i Erdogan u Ankari: Saradnja Srbije i Turske odlična, važno očuvanje mira i stabilnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ocenili su u Ankari da odnosi dve zemlje napreduju i da se realizuje mnogo zajedničkih projekata. Istakli su i neophodnost očuvanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
Aleksandar Vučić je rekao da je sa Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarao o svim važnim temama, saradnji dve zemlje u brojnim međunarodnim organizacijama.

Razgovaralo se, dodaje, i o svim regionalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pitanjima. U svakoj od tih tema pokušali su, kaže, da nađu najmanji zajednički imenilac. 
"Mir i stabilnost nemaju cenu, zato je važno da je sačuvamo, da se ponašam odgovorno i ozbiljno, da razumemo okolnosti i da guramo naše zemlje napred, a ne u prošlost. Prošlost je važno da znamo, da iz nje izvlačimo pouke, proučavamo, ali da svojim rukama gradimo drugačiju i bolju budućnost", istakao je predsednik Srbije.
Dodao je da je za Srbiju veoma važno što raste ekonomska saradnja sa Turskom i da je dugoročni cilj da trgovinska razmena dostigne pet milijardi dolara.
Podsetio je da u Srbiji posluje 110 turskih kompanija, koje su, kaže, dobrodošle i posebno važne jer se ne nalaze samo u velikim gradovima, već i u malim mestima poput Lebana, Malog Zvornika, Krupnja.
Takođe, napomenuo je, važno je što se sa Turskom radi na povezivanju celog regiona, infrastrukturno, ali i energetski.
"Povezani smo i gasovodom preko Bugarske, imaćemo tokom večeri još neke ideje kako da poboljšamo našu umreženost i mogućnost priključenja na druge energetske izvore", rekao je Vučić dodajući da saradnja Srbije i Turske raste u svim oblastima.
Predsednik je govorio i o povezivanju u oblasti turizma, i u tom kontekstu je podsetio da je "Anadolu džet" pokrenuo liniju iz Beograda ka Ankari.
"Verujem da ćemo turistički povezati ljude, da ćemo ljude iz Srbije zainteresovati da posete ovaj divni grad, ne samo Istanbul, koji je jedan od najlepših na svetu, ali je Ankara jedan od najmodernijih gradova. Da što više naših ljudi imamo na predivnoj turskoj obali. Pozivam Turke da posete i Niš i Beograd, Novi Pazar, ali i Kopaonik i Novi Sad i druga mesta u našoj prelepoj Srbiji", rekao je Vučić. 
Naveo je da očekuje da Erdogan u narednim mesecima poseti Beograd, bilo u vidu bilateralne posete, bilo na nekom trilateralnom sastanku.
Erdogan: Zajednički delovati da se prevaziđe kriza u BiH Predsednik Turske istakao je da su odnosi dve zemlje na "savršenom, odličnom nivou".
"Tokom razgovora detaljno smo razgovarali o dostignutom nivou naše saradnje, razgovarali smo o koracima u narednom periodu, razmenili mišljenja o regionalnim i međunarodnim pitanjima, posebno na Balkanu", kaže Redžep Tajip Erdogan.
Naglašava da je prošla godina bila izuzetna za odnose Srbije i Turske, podsećajući da je Turska 1. septembra otvorila generalni konzulat u Novom Pazaru.
Nada se da će ove godine biti otvoren i konzulat u Nišu, dodajući da je Srbija tokom prethodne godine povećala broj konzulata u Turskoj na pet.
Prema njegovim rečima, na sastanku je snažno i odlučno potvrđen značaj koji se pridaje miru i stabilnosti na Balkanu.
"Razgovarali smo o krizi u BiH. Podrška Srbije teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH je važna za mir i stabilnost cele naše regije. Očigledno je da je potrebno zajednički delovati sa međunarodnom zejadnicom da se prevaziđe kriza u toj zemlji. Imperativ je da se sve strane suzdrže od koraka koji bi doprineli ugrožavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i da se ponašaju odgovorno. Turska će preduzeti sve da se smanje napetosti na Balkanu", dodao je Erdogan.
I predsednik Turske je takođe rekao da obim trgovine dve zemlje nastavlja da obara rekorde i da je cilj da bude pet milijardi.
"Razgovarali smo o zajedničkim koracima koje ćemo preduzeti u tom pravcu. Razmenili smo ideje o zajedničkim projektima za naredni period", istakao je predsednik Turske i napomenuo da je veoma zadovoljan doprinosom turskih kompanija u razvoju Srbije.
Istakao je da će turska država nastaviti da pruža podršku srpskim investitorima u toj zemlji.
Dodao je da je Agencija TIKA realizovala 323 projekta i aktivnosti. U porastu je, kaže, i broj putovanja i turista.
Vučić: Stabilnost, mir i poštovanje Dejtonskog sporazuma od suštinskog značaja Predsednik Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara o situaciji u BiH, rekao da je sa Erdoganom razgovarao o svim odnosima i poručio da su stabilnost, mir, razgovori i poštovanje Dejtonskog sporazuma od suštinskog značaja i da mu se čini da se dobro razumeju po tom pitanju.
"Rekao sam predsedniku Erdoganu da Republika Srbija poštuje integritet Bosne i Hercegovine, kao što uvek ističemo da je važno poštovanje integriteta Republike Srpske u okviru, naglašavam, u okviru BiH i to je naša politika. Od nje nećemo odstupiti. Ona je u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i to je jedina politika koja može da nam garantuje očuvanje mira", naglasio je Vučić.
Dodao je da Srbija sa Turskom pronalazi zajednički jezik i da će se truditi da ga uvek pronađe u budućnosti.
"Zajednički ćemo, iako je to mnogo teško raditi, jer šta god da kaže predsednik Erdogan, deo srpskih medija će podozrivo to da dočeka. Šta god da kažem ja, deo bošnjačkih medija će to, ne podozrivo, već mnogo više i mnogo gore od toga da dočeka. Takva je atmosfera stvorena, nepoverenja i zato moramo zajednički da radimo na vraćanju tog poverenja, na vraćanju vere i verujem da zajedničkim radom to možemo da uradimo", istakao je predsednik Vučić.
Erdogan: Ulažemo velike napore za uklanjanje svih problema u regionu Predsednik Turske je naveo da se isto postavlja po tom pitanju i da su, bez obzira na neke detalje Dejtonskog sporazuma koji se mogu ili ne mogu prihvatiti, trojni sistem koji postoji u BiH i teritorijalni integritet BiH od velike važnosti.
"Mi za uklanjanje svih problema u ovoj regiji, posebno sa gospodinom Vučićem, ulažemo velike napore i nastavićemo da ulažemo napore za rešavanje tih problema. U narednom periodu imamo izbore u Srbiji. Nakon izbora u Srbiji mi želimo da održimo zajednički sastanak sa trojnim Predsedništvom BiH da bi se uspostavio teritorijalni integritet i celovitost BiH, da učinimo potrebne korake", kazao je Erdogan.
Napomenuo je da u razgovorima oko auto-puta postoje različite nijanse i pogledi, kao i da se, ukoliko se ti različiti pogledi ostave po strani, mogu pronaći idealni stavovi.
"Mi to želimo zajedno da pomognemo, za postizanje tog kompromisa i dogovora. I za Bošnjake, i za Hrvate i za Srbe u BiH da se sastanemo sa liderima tri strane i da nakon izbora održimo taj zajednički sastanak. Možda će ovaj sastanak biti u Beogradu, možda u Istanbulu. Želimo da što pre postignemo saglasnost o tom pitanju", kazao je Erdogan.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ERDOGAN POSLAO VAŽNU PORUKU VUČIĆU I SRBIJI: Cilj je još uspešnija saradnja, obaramo rekorde (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jan.2022

Rekao je da je zadovoljan doprinosom turskih kompanija razvoju Srbije...Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan istakao je danas, nakon razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da je 2021. bila izuzetna godina za odnose Ankare i Beograda, koji su na odličnom nivou, kao i da trgovinska razmena...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.