Vučić: Turska za Balkan velesila, ne možemo da budemo Godzila, ali ni Bambi

Izvor: BKTV News, 06.Maj.2018, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Turska za Balkan velesila, ne možemo da budemo Godzila, ali ni Bambi

Predsednik Vučić uoči posete Turskoj i Rusiji kaže da će Srbija dati sve od sebe da ima što bolje odnose s ovim velesilama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas pred put u Tursku da je to izuzetno snažna zemlja, za region Balkana velesila, i da je na nama da radimo na tome da imamo najbolje moguće odnose sa njima.

U izjavi za Pink je rekao da turska strana često govori da su današnji >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << odnosi Vučić i Redžepa Tajipa Erdogana poput odnosa kralja Aleksandar i Kemala Ataturka, što govori o tome koliko je njima stalo do dobrih odnosa sa Srbijom.

Kako je rekao poseta Turskoj počinje u Istanbulu, dodavši da je želja truskog predsednik Redžepa Tajipa Erdogana bila da ga lično dočeka na aerodromu, što je izuzetna stvar za našu zemlju.

"Takvu čast nije ukazao ni mnogo moćnijim državnicima nego što smo to mi. To govori o gostoropimstvu ali i o poštovanju prema nama. To je ogromna čast - lider zemlje od 80 miliona stanovnika dočeka nekog od 7 miliona, koja je po svim parametrima slabija u odnosu na Tursku", istakao je Vučić.

On dodaje da to govori da su građani Srbije postigli nešto, da smo suvereni i nezavisni u odlučivanju, da smo postigli rezultate.

"Samo kao takvi možete da dobije poštovanje drugih zemalja", rekao je predsednik Srbije, citirajući Melanšona koji, govoreći o podeli sveta, kaže da svi u svetskoj areni gledaju kako jedni druge da pojedu i da je zato bolje biti Godzila nego Bambi.

"Mi ne možemo da budemo Godzila, ali ni kao Bambi", poručuje Vučić, dodajući da je Srbija izabrala pravi put, poštovanja prema drugima ali i prema sebi.

On navodi da Erdogan danas u Istanbulu počinje kampanju a da će posle dočeka Vučića biti održan biznis forum uz učešće više od 300 truskih kompanija.

"Udesetrostručili smo robnu razmenu sa Turskom u odnosu na pre deset godina, a turski tursiti su najbrojni u Srbiji a verujem da će ih posle ove posete biti još više", ističe Vučić.

"Turski turisti su postali broj jedan u Srbiji. Posle posete Turskoj, uveren sam da će ih biti mnogo više", rekao je Vučić i dodao da Srbija ima dozvolu da izveze 15.000 grla goveda u tu zemlju.

Podseća da su Turci otvorili fabrike u Lebanu, Nišu, Krupnju, Žitorađi.

"Pitam vas, kako bismo rešili ianče problem Lebana?", kaže on, dodajući da je Lebane počelo da živi.

Posle biznis foruma Vučić će u Istanbulu prisustvovati večeri koju za njega priređuje Erdogan, a uz prisustvo predsednika turske skupštine i premijera.

Vučić je istakao da će večeras u Istanbulu razgovarati i sa predsednikom parlamenta, a da ga sutra ujutru čeka put u Ankaru gde će ceo dan provesti sa Erdoganom sa kojim će razgovarati o brojnim temama.

Potom odlazi u Ankaru gde će mu, kako kaže, biti priređen veličanstven doček, sa plotunima i konjicom, kako kada je dolazio Vladimir Putin.

"Oni su želeli zvanična doček. Posle tokom danas nastavićemo sastanke sa Erdoganom", kaže Vučić.

FOTO: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić o očekivanjima od posete Turskoj i Rusiji: S Putinom pre svega o KiM

Vučić kaže da i mu je velika čast što će biti na paradi u Moskvi povodom pobede u Drugom svetskom ratu, konstatujući da su Srbi bili među narodima koji su značajano doprineli toj pobedi , ali i podneli najveće žrtve, i koji se i danas ponose svojim antifašističkim uverenjima

Vučić je uoči posete Turskoj i Rusiji, naveo da su pobedu u Drugom svetskom ratu izvojevali pre svega sovjetske snage, u drugom delu i zapadne sile, ali i Srbija.

"Pre svega Srbi iz Srbije, ali iz BiH, a koji su proporcionalno svom broju dao ogromne žrtve, pre svega zbog ustaških zločina, a to nemamo pravo da zaboravimo. Zbog toga mi je velika čašt što ću biti na toj paradi", rekao je Vučić.

Naravno, dodao je, s ruskim predsednikom razgovaraće o raznim temama, pre svega saradnji dve zemlje, ali i o Kosoviu i Metohiji.

I, dodao je, razgovaraće se o Turskom toku, o čemu već razgovara s Bojkom Borisovim, bugarskim premijerom, navodeći da će Srbija na neki način biti tranzitna zemlja u odnosu na okolne, ali i da će to nama omogućiti energentskiu stabilnost, kao i određenu zaradu.

Upitan hoće li Srbija na neki način imati koristi od tako dobrih odnosa s Turskom, Rusijom, snažnim i značajnim zemljama, Vučić je rekao da, pre svega, ne znači da će nam olakšati poziciju po pitanju Kosova i Metohiji, a što je nama najteže pitanje.

Problem je, kad je reč o Srbiji, primetio je, "što smo uvek slavili one lidere koji su bili neuspešni u ratovaju, jer smo u njima učestvovali, a cenu plaćali decenijama nakon toga".

Ali, kako je rekao, takve smo lidere uvek proglašavali uspešnima i slavili ih kasnije, proglašavali mučenicima.

"Ja, međutim, ne želim da budem upamćen po ratovima koje bih verovatno izgubio, već po tome sto sam izgradio najviše fabrika", poručio je Vučić, te primetio da svi ti koji su danas doveli ljude u Hrtkovce ne mogu ni kolima da obiđu fabrike koje je on otvorio.

Uradili smo, dodao je, da toliko nije urađeno za proteklih 30 godina, i, kako kaže, mislim da ljudi to tamo razumeju i da ih zanimaju dobar posao, dobri outevi...

Podsetio je da je odnos turskog predsednika Erdogana prema njemu drugačiji nego prema nekadašnjem predsedniku Borisu Tadiću, te da se to videlo prilikom njegove posete Novom Pazaru, te primetio da odbnosi između dve zemlje nisu bili tako dobri od vremena Ataturka i kralja Aleksandra Karađorđevića.

Uz opasku da su Srbi nepravedni kad govore o tom srpskom vladaru, a koji je, kako je rekao, uradio jedino što je mogao - ujedinio narode, a pre svega Srbe, jer je to bio jedini način da žive u istoj državi...

Sadasnji odnos predsednika Erdogana, zaključio je jasan je signal da Turci žele dobar odnos sa Srbijom, a da mi od toga imamo korist, jer je Turska velika zemlja.

Kad je reč o Rusiji, njoj, dodao je, dugujemo veliku zahvalnost, pre svega za to sto su 2015. godine bili zaslužni sto smo izbegli žig genocidnog naroda.

"To Putinu neću nikad zaboraviti i to sam rekao svima" poručio je.

Nama je Putin mnogo puta pomogao, dodao je, a velika su nam podrska u slučaju KiM, gde mi, "ne možemo da budemo pobednici, ali imamo pravo da za svoj narod tražimo zastitu, ali i da zaštitmo nacionalne i državne interese i da pri tome ne budemo poniženi".

"Ne tražim alibije, već rešenje za budućnost Srbije"

Vučić je istakao i da po pitanju Kosova i Metohije ne traži alibije, niti opravdanja, već rešenje za budućnost Srbije.

On je istakao da je u nedavnom intervjuu britanskom Gardijanu rekao da nije optimista, da nije neko ko veruje da se može pronaći rešenje, ali da se nada da postoji želja da se postigne sporazum.

Kazao je da Srbi vole da odlažu rešenje, odlažu ono što je bolno, računajući da će nešto pasti s neba, ali i podvukao da se to neće dogoditi.

Podsetio je da više Srba nema u Ðakovići, Uroševcu, Prištini, a da ne bi da govori o Srbici, Kačaniku.

Proterivanja i borba za Kosovo od strane Albanaca je počela još pre prve Prizrenske lige 1879, nastavljena posle druge Prizrenske lige 1942. Kada je formiran Balistički pokret i nastavljena je i posle treće Prizrenske lige 1946.u Njujorku, na šta nismo imali adekvatan odgovor.

„Pobedili su nas brojevima, neprincipijelnom politikom međunarodne zajednice i velikih sila, ali i našim nepromišljenim stvarima i politikom“, konstatovao je Vučić.

Rekao je da je Srbija u toj borbi kao bokser koji je polugrogi posle teških borbi tokom više decenija, kojem su polomljene noge i ruke 1999. , koji je dalje hendikepiran 2004. martovskim pogromom i daljim zastrašivanjem Srba, a kasnije dodatno i formalnim proglašenjem nezavisnosti, što je bilo, kako je kazao, izrgavanje ruglu svetskih pravila kada je doneta odluka o priznavanju nezavisnosti od strane međunarodne zajednice kršeći sopstvene norme, iako su govorili „standardi pre statusa“.

To, kako je rekao, je urađeno kada smo u Srbji imali krhku i podeljenu vlast.

„Onda smo krenuli u tobož žestoku ofanzivu 2010. Pitanjem Međunarodnom sudu pravde i lagali narod o diplomatiji na steoroidima, da bismo mi sami na kovertu sa pismom o nezavisnosti stavili pečat i vosak, zapečatili sopstvenmom krivicom istu, a znali smo da ćemo sve izgubiti, jer odlučuju sudije predstavnici zemalja koje su priznale jednostranu proglašenu nezavisnot. I glupom i ćoravom je unapred bilo jasan rezultat“, objasnio je on.

Vučić je rekao da ga stalno, kao motkom u glavu, udaraju odlukom Međunardnog suda pravde, jer mu se govori šta treba poštovati ako ne odluke tog tela.

Kazao je da je to krivica neprofesionalne i neodgovorne politike ranijeg rukovodstva pod predsednikom Borisom Tadićem.

Rekao je da se sada nalazimo u ringu sa dve polomljene ruke i noge, i da smo sebe vezali i stavili jos i flastere na usta i nos da ne možemo da dišemo, a očekuje se od nas da u toj borbi pobedimo.

„Ne možemo da pobedimo, ali moramo da pokušamo da ostanemo u ringu i sačuvamo što možemo. To je izuzetno teško", rekao je.

"Ne tražim alibije, niti opravdanja, već rešenje za budućnost Srbije, i neću da se pravdam ni pred kim. Hoću da učinim sve što je važno za budućnost Srbije i Kosova i Metohije“, naglasio je on dodajući da je problem što nećemo da imamo decu, i da tu treba preduzeti hitne mere.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.