Vreme je

Izvor: B92, 31.Maj.2023, 09:10

"Vreme je"

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je da je vreme da Turska podrži kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u.

On je rekao i Ankari da Bajdenova administracija veruje da bi Turska trebalo da dobije unapređene lovce F-16.

Švedska i susedna Finska tražile su članstvo u NATO-u nakon što je Rusija prošle godine pokrenula >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napad na Ukrajinu. Dok se Finska od tada pridružila vojnom savezu, Švedska još čeka da se pridruži, a Mađarska i Turska tek treba da ratifikuju članstvo Stokholma.

"Iz perspektive Sjedinjenih Država, sada je vreme da se finalizira pridruživanje Švedske", rekao je Blinken.

Bajdenova administracija je takođe rekla da bi Ankara trebalo da dobije unapređene lovce F-16 "što je pre moguće". I dok je Blinken tvrdio da administracija nije povezala ta dva pitanja, on je takođe priznao da jesu neki američki zakonodavci.

Američki predsednik Džo Bajden implicitno je povezao ova dva pitanja u telefonskom razgovoru sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u ponedeljak.

Ali Blinken je insistirao da su ta dva pitanja odvojena i naglasio da bi okončanje oba ojačalo evropsku bezbednost.

"Po našem mišljenju, oba su od vitalnog značaja za evropsku bezbednost", rekao je Blinken.

Turska je optužila Švedsku da je previše meka prema grupama koje Ankara smatra teroristima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Povezane vesti

RT: Turska neće prisustvovati ključnom sastanku NATO-a – Švedska

Izvor: Vostok.rs, 01.Jun.2023, 01:11

 . Turski ministar Mevlut Čavušoglu neće prisustvovati sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a u Oslu ove nedelje, izjavio je u sredu švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom. Čavušogluovo odsustvo znači da neće biti postignut napredak u nastojanju Švedske da se pridruži NATO-u,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.