Bajden priznao masakr nad Jermenima kao genocid

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2021, 09:22

Bajden priznao masakr nad Jermenima kao genocid

Američki predsednik Džozef Baden danas je pokolj počinjen u doba Osmanskog carstva nad Jermenima 1915. godine zvanično nazvao genocidom, javlja Rojters, ocenjujući da bi ta istorijska deklaracija Vašingtona mogla dodatno naškoditi nestabilnim tursko-američkim odnosima,

"Američki narod poštuje sve one Jermene koji su poginuli u genocidu pre 106 godina", naveo je Bajden u izjavi na dan kad Jermenija povodom 106. godišnjice masakra odaje poštu žrtvama genocida.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Pašinjan: Priznanje genocida pitanje bezbednosti za Jermeniju

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan poručio je danas američkom predsedniku Džo Bajden u pismu da njegovo priznanje genocida nad Jermenima predstavlja pitanje bezbednosti za Jermeniju, naročito posle sukoba u Nagorno-Karabahu prošle godine.

"Jermeni širom sveta pozdravili su ovo priznanje genocida i dočekali ga sa oduševljenjem", rekao je Pašinjan, prenosi Rojters.

Bajden je poručio da su "Jermenski imigranti tokom dugog niza godina obogatili Sjedinjene Države na nebrojene načine, ali nikada nisu zaboravili tragičnu istoriju".

"Poštujemo njihovu istoriju. Vidimo taj bol. Potvrđujemo istoriju. Ne činimo to zato da bismo nekoga krivili, već da se tako nešto nikada ne ponovi", naglasio je predsednik Sjedinjenih Država.

Britanska agencija podseća da su američki Kongres i američki predsednici decenijama suzdržavali da pokolj nad Jermenima priznaju kao genocid, pažljivo birajući izraze za taj masakr kako ne bi uvredili zvaničnu Ankaru.

Turska odbacila izjavu Bajdena o genocidu nad Jermenima

Turska je danas odbacila i osudila izjavu američkog predsednika Džoa Bajdena koji je prethodno priznao masakr nad Jermenima 1915. godine u Otomanskom carstvu kao genocid.

"Izrazi ne menjaju istoriju, niti je mogu ponovo pisati. Neće nas niko učiti našoj istoriji. Politički oportunizam je najveća izdaja protiv mira i pravde. U potpunosti odbacujemo ovu populističku izjavu", napisao je šef diplomatije Mevlut Čavušoglu na Tviteru, prenosi Anadolija.

Turska prihvata činjenicu da je veliki broj Jermena poginuo u sukobima sa otomanskim snagama tokom Prvog svetskog rata, ali osporava broj stradalih i negira da su ubistva bila sistematski planirana i da predstavljaju genocid.

"Saopštenje SAD, kojim se iskrivljuju istorijske činjenice, nikada neće biti prihvaćeno i otvoriće duboke rane koje podrivaju naše međusobno poverenje i prijateljstvo", saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova i dodalo da Bajdenova odluka nije pravno zasnovana.

Pošta stradalima u genocidu

Hiljade Jermena danas je odalo poštu svojim sunarodnicima, žrtvama Osmanskog carstva u Prvom svetskom ratu, obeležavajući 106. godišnjicu genocida koji Turska kategorički negira.

Povorka se iz centra jermenske prestonice sa svećama i cvećem uputila ka spomen kompleksu posvećenom stradalima u pokolju koji Jermenija, tridesetak zemalja i brojni istoričari smatraju genocidom, ali zvanična Ankara odbija da ga prizna.

Odavanju pošte, što je u Jermeniji 24. aprila svake godine ceremonija u kojoj učestvuju građani, vojni vrh i državni vrh, pridružio se i premijer Nikol Pašinjan, a Poglavar Jermenske crkve Karekin II služio je pomen žrtvama pored spomeničkog kompleksa.

"Ekspanzionistička spoljna politika Turske i njene teritorijalne težnje prema Jermeniji dokaz su obnove njihove genocidne ideologije", ocenio je Pašinjan današnjem saopštenju.

Francuski predsednik Emanuel Makron u petak je, uoči obeležavanja godišnjice pokolja nad Jermenima, jermenskom šefu države Armenu Sarkisjanu, poručio da su njegove "misli uz Jermeniju, ranjenu istorijom".

"Nikada to nećemo zaboraviti", naglasio je Makron, koji se danas poklonio žrtvama pred spomenikom jermenskom genocidu u Parizu, javlja AFP.

Francuska agencija podseća na istorijske procene da je između 1,2 i 1,5 miliona Jemena ubijeno u masakru koji je počinilo Osmansko carstvo u Prvom svetskom ratu.
Pogledaj vesti o: NATO,   NATO skup

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Bajden obavestio Erdogana da će priznati GENOCID NAD JERMENIMA? Dva lidera konačno razgovarala, dogovoren sastanak

Izvor: Blic, 24.Apr.2021

Predsednici SAD i Turske, Džozef Bajden i Redžep Tajip Erdogan, dogovorili su u petak u svom prvom telefonskom razgovoru sastanak na marginama NATO samita u junu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.