Turske vlasti najavile pretres rezidencije saudijskog konzula

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Okt.2018, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turske vlasti najavile pretres rezidencije saudijskog konzula

Zvaničnik turskog Ministarstva spoljnih poslova najavio je pretres rezidencije saudijskog konzula u Istanbulu, u okviru slučaja nestanka novinara Džamala Kašogija.

Neimenovani zvaničnik nije rekao kada će policija pretresti kuću saudijskog konzula.

Tim istražitelja turske policije i tužilaca napustio je jutros konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, posle obavljenog pretresa vezano za slučaj nestanka novinara Džamala Hašogija.

Na kraju osmočasovne >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << noćne akcije bez presedana, članovi turske ekipe, koju su pratili članovi saudijske delegacije, napustili su konzulat, javila je agencija Frans pres.

Očevici su rekli da su istražitelji poneli sa sobom i uzorke zemlje iz dvorišta konzulata.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da su policijski istražitelji tražili tragove "toksičnih materija" u saudijskom konzulatu u Istanbulu, gde je pre dve nedelje nestao saudijski novinar i disident Džamal Kašogi, preneli su turski mediji.

Agencija Anadolija je prenela da je Erdogan rekao da Turska želi "rezultat koji bi omogućio da se formira stav" o tome šta se desilo novinaru.

Si-En-En (CNN) je sinoć javio da Saudijska Arabija priprema izveštaj u kojem će priznati da je nestali saudijski novinar greškom ubijen tokom ispitivanja u konzulatu te zemlje u Istanbulu.

U tom izveštaju se navodi, kako prenosu CNN, da je Hašogijeva smrt rezultat "ispitivanja koje je krenulo naopako".

Hašogi (59), kolumnista Vašington posta, nestao je kada je 2. oktobra došao u saudijski konzulat u Istanbulu po dokumenta koja su mu bila potrebna za ženidbu.

Turske vlasti su optužile Rijad da je Hašogi ubijen i isečen na komade u konzulatu, što su saudijski zvaničnici negirali.

Kašogi je od prošle godine živeo u SAD, gde se sklonio iz straha da ne bude uhapšen, a za Vašington post je naširoko pisao o Saudijskoj Arabiji. Kritikovao je njenu vojnu intervenciju u Jemenu, nedavni diplomatski spor s Kanadom i hapšenja aktivista za prava žena.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Turski istražitelji završili pretres saudijskog konzulata

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Okt.2018

Tim istražitelja turske policije i tužilaca napustio je u utorak ujutro konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, nakon obavljenog pretresa vezano za slučaj nestanka novinara Jamala Khashoggija (Džamal Hašogi). Na kraju osmosatne noćne akcije bez presedana, članovi turske ekipe, koju su pratili...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.