Turska zatvorila pristup holandskoj ambasadi i konzulatu

Izvor: B92, 12.Mar.2017, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska zatvorila pristup holandskoj ambasadi i konzulatu

Ankara -- Tursko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je iz bezbednosnih razloga zatvoren pristup holandskoj ambasadi u Ankari i konzulatu u Istanbulu.

Neimenovani značnik turskog ministartsva naveo je da su slične mere na snazi oko rezidencije holandskog ambsadora.

Ministarstvo je ranije pozvalo otpravnika poslova holandske ambasade na razgovor nakon što je zabranjeno sletanje aviona sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom koji je trebalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se obrati na skupu turske zajednice u Roterdamu.

Turska diplomatija navela je da holandski ambasador koji nije trenutno u Turskoj, ne treba da se vrati dok se ne reši spor sa Holandijom.

Holandska vlada povukla je dozvolu za sletanje aviona turskog ministra, što je izazvalo burne reakcije turskih vlasti.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je rekao da Holandija "ne zna politiku niti međunarodnu diplomatiju" i dodao "to su ostaci nacizma, to su fašisti".

Holandska vlada je navela da je povukla dozvolu zbog "rizika za javni red i bezbednost" nastalih zbog najavljene posete Čavušoglua Roterdamu gde miting treba da se održi.

Diplomatski sukob dve zemlje odvija se nekoliko dana pre holandskih parlamentarnih izbora 15. marta na kojima se prema anketama očekuje jačanje stranke antiislamskog vođe Gerta Vildersa.

U međuvremenu, Čavušoglu je stigao u Francusku gde je za sutra u gradu Mec na istoku predviđen skup turske zajednice na kojem će se on obratiti.

Pre spora sa Holandijom, Turska je negodovala zbog otkazivanje tri skupa u Nemačkoj na kojima je trebalo da se obrati turski ministri.

Ti skupovi su namenjeni promociji referenduma o uvođenju predsedničkog sistema u Turskoj.

Pročitajte još: Zaoštravanje: Turska ministarka vraćena s holandske granice

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turska blokirala holandsku ambasadu u Ankari

Izvor: Beta, 12.Mar.2017

Tursko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je u subotu uveče da je iz bezbednosnih razloga zatvoren pristup holandskoj ambasadi u Ankari i konzulatu u Istanbulu.Neimenovani zvaničnik turskog ministarstva naveo je da su slične mere na snazi oko rezidencije holandskog ambasadora.Ministarstvo...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.