Turska posle pomirenja sa Izraelom osudila napad u Gazi

Izvor: B92, 22.Avg.2016, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska posle pomirenja sa Izraelom osudila napad u Gazi

Turska je osudila izraelske napade na pojas Gaze kao "neproporcionalne".

Zvanična Ankara tvrdi da je nedavno sklopljen bilatealni sporazum o pomirenju ne sprečava da se izjasni i protiv izraelskih akcija.

Izraelska armija izvela je čitavu seriju udara iz vazduha kombinovanih s artiljerijskom vatrom na pojas Gaze prošle noći, ciljajući pozicije Hamasa u odgovoru na palestinsku raketu koja je u nedelju popodne pogodila pogranični grad Sderot na jugu Izraela.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Činjenica da su se naše veze s Izraelom normalizovale ne znači da ćemo ćutati suočeni sa takvim napadima na čijoj je meti palestinski narod", saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Naprotiv, nastavićemo da (branimo) palestinsku stvar", dodaje se u saopštenju u kome se takođe navodi da su akcije Izraela "protivne međunarodnom pravu i posebno savesti".

Turska i Izrael su u julu postigli sporazum o okončanju šestogodišnjeg zahlađenja odnosa posle upada izraelskih komandosa na turski brod koji je nosio pomoć Palestincima u blokiranom pojasu Gaze. Deset Turaka, propalestinskih aktivista, je poginulo u tom upadu.

Turski parlament je u subotu odobrio taj sporazum na osnovu koga će Izrael u roku od 25 dana platiti 25 miliona dolara kompenzacija porodicama žrtava. Zahvaljujući sporazumu Izraelci neće biti sudski gonjeni zbog napada.

Turska policija je pre ovog saopštenja pritvorila petoro ljudi koji su pokušali da provale u Konzulat Izraela u Istanbulu u znak protesta zbog napada na Gazu, prenosi agencija Asošiejtid pres.

Turska državna agencija Anadolija je javila da su oni ušli u biznis centar u zgradi u kojoj je i Konzulat i da ih je policija pritvorila. Obezbeđenje te zgrade je pojačano, javila je agencija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Turska osudila izrealeski napad na pojas Gaze

Izvor: Blic, 22.Avg.2016

Turska je danas osudila izraelske napade na pojas Gaze kao "neproporcionalne", tvrdeći da je nedavno sklopljen bilateralni sporazum o pomirenju ne sprečava da se izjasni i protiv izraelskih akcija...Izraelska armija izvela je čitavu seriju udara iz vazduha kombinovanih s artiljerijskom vatrom na pojas...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.