Izvor: Blic, 22.Avg.2016, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelska vojska gađala desetine meta Hamasa u Gazi

Izraelska vojska izvela je prošle noći više kombinovanih napada borbenim avionima i artiljerijom na pojas pojas Gaze, u znak odmazde nakon što je jedna raketa pala u nedelju popodne u pogranični grad Sderot na jugu Izraela.

Petoro Palestinaca je ranjeno u odmazdi, dok na izraelskoj strani nije bio ranjenih.

Jedan visoki vojni oficir rekao je da je uglavnom ciljana infrastruktura ekstrmističke organizacije Hamas, koja vlada Gazom, u napadima koje je označio "retkim"u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poredjenju s akcijama izraelske vojske posle rata u pojasu pre dve godine.

"Napadi su bili drugačiji nego što je uobičajeno, ali ne postoji namera da situacija eskalira", izjavio je taj anonimni oficir za izraelski list Harec.

Svetske agencije su izvestile da je u vazdušnim udarima pogodjeno najmanje 30 ciljeva koji pripadaju Hamasu, Islamskom džihadu i drugim ekstremističkim organizacijama.

Portparol Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je da je "izraelska eskalacija pokušaj da se stvori novo stanje u pojasu Gaze ali da izraelska agresija neće slomiti volju palestinskog naroda".

Organizacija Ahfad al-Sahaba-Aknaf Bajt al-Makdis, povezana sa grupama salafista koji se identifikuju sa terorističkom organizacijom Islamska država, preuzela je odgovornost za raketnu vatru.

Izraelski mediji navode da je ta organizacija i ranije ispaljivala rakete, što predstavlja izazov za Hamas, koji nastoji da poštuje prekid vatre posle rata.

Posle tog rata koji je trajao 50 dana zabeleženi su uglavom sporadični raketni napadi na Izrael ali ta zemlja do sada nije odgovorila ovakvom serijom napada na pojas Gaze.

Izraelska strana smatra Hamas odgovorim za svo nasilje koje potiče iz Gaze. Ovog puta je izraelska armija odgovorila i tenkovskom vatrom, a palestinski očevici su rekli da je ispaljeno šest tenkovskih granata na rezervoare s vodom.

Iako u gradu Sderotu nije bilo povredjenih, kada je raketa pala izmedju dve zgrade nastala je panika jer je to mesto i ranije bilo česta meta raketnih napada.

Prošlog meseca je raketa iz Gaze pogodila jedan vrtić i oštetila okolne zgarde ali nije bilo žrtava. Tada je izraelska vojska odgovorila napadom na četiri mete Hamasa na jugu i u centralnom delu Gaze.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Izraelska vojska gađala desetine meta u Gazi

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Avg.2016

Izraelska vojska izvela je prošle noći više kombinovanih napada borbenim avionima i artiljerijom na pojas Gaze, u znak odmazde nakon što je jedna raketa pala u nedelju popodne u pogranični grad Sderot na jugu Izraela. Petoro Palestinaca je ranjeno u odmazdi, dok na izraelskoj strani nije bio ranjenih. Jedan...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.