Turska počela da gradi bezbednosni zid dug 144 kilometra na granici s Iranom

Izvor: BKTV News, 08.Avg.2017, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska počela da gradi "bezbednosni zid" dug 144 kilometra na granici s Iranom

Turska je duž svoje granice s Iranom počela da gradi "bezbednosni zid" kako bi zaustavila kurdske separatiste, saopštili su danas regionalni zvaničnici.

Na fotografijama, objavljenim na sajtu guvernera istočne provincije Agri, vidi se kako kamioni dovoze na granicu ogromne betonske blokove, prenosi AFP.

Turske vlasti najavile su izgradnju 144 kilometra dugačke barijere u maju, kao način da se blokiraju prekogranična kretanja članova Kurdistancke radničke >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << partije (PKK), koja je u Turskoj zabranjena.

Cela tursko-iranska granica je, inače, duga oko 500 kilometara, napominje francuska agencija.

PKK, koja je vodila pobunu unutar Turske od 1980-ih godina, Ankara i njeni zapadni saveznici proglasili su terorističkom grupom.

Sličan zid Turska je počela da gradi i da bi pojačala svoju bezbednost na granici sa Sirijom, pre dve godine, s ciljem da spreči pripadnike Islamske države da lako prelaze granicu između dve zemlje.

Turski ministar odbrane Fikri Isik rekao je u junu da je 690 kilometara od planiranih 828 kilometra zida na granici sa Sirijom završeno, a da će po završetku izgradnje biti uvedene i dodatne mere pogranične bezbednosti.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.