Turska opozicija imenovala Erdoganovog suparnika na junskim izborima

Izvor: B92, 04.Maj.2018, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska opozicija imenovala Erdoganovog suparnika na junskim izborima

Muharem Indže je dugogodišnji sekularni poslanik poznat po oštroj anti-erdoganovskoj retorici.

Najveća turska opoziciona partija, Republikanska narodna partija (RNP), objavila je ime svog kandidata koji će se suprotstaviti predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu na vanrednim predsedničkim izborima narednog meseca.

Muharem Indže je otvoreno sekularno opredeljen i oštar je kritičar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednika Erdogana. Poslanik je od 2002. godine.

RNP prvi put razmatra koaliciju sa desničarskim partijama u nadi da bi mogla da pobedi Erdogana.

Erdoganova konzervativna stranka AK ima većinu u parlamentu.

On je raspisao vanredne izbore da bi osigurao svoju poziciju sa ojačanom moći. Parlamentarni izbori održaće se istog dana, 24. juna.

Sekularisti se oštro suprotstavljaju politici AK partije jer je vide kao puzajuću islamizaciju države.

Indže je poreklom iz severozapadne oblasti Jalova. Dopisnik BBC iz Istanbula Mark Loven kaže da je Indže siguran izbor RNP-a.

Indže je ranije rekao da bi, u slučaju pobede, oglasio za prodaju skupocenu predsedničku palatu koju je izgradio Erdogan. On takođe optužuje predsednika i AK partiju da stoje iza neuspelog puča 2016. godine.

Ipak, glasačko telo RNP-a retko pređe 25 odsto u društvu koje je sve konzervativnije, javlja naš reporter.

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.