Turska očekuje da Švedska ispuni zahteve za ulazak u NATO — Erdogan

Izvor: Vostok.rs, 03.Jul.2023, 23:16

Turska očekuje da Švedska ispuni zahteve za ulazak u NATO — Erdogan

 
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da stav Turske o neophodnosti da Švedska ispuni zahteve Ankare za ulazak u NATO nije promenjen.
„Dali smo jasnu reakciju na događaje u Stokholmu [spaljivanje Kurana – TASS]. Svi moraju da shvate da naše prijateljstvo ne može rasti dok podržavamo teroriste, dajući im centralne ulice i avenije. Naš stav, naša očekivanja, i obećanja koja su nam data dobro su poznata. Stojimo na istim principima kao pre godinu dana", izjavio je Erdogan, prenosi lokalna TV. Turski lider je napomenuo da je spaljivanje Kurana u Stokholmu 28. juna, prvog dana praznika Kurban-bajrama, „zločin iz mržnje, podstaknut islamofobijom“. „Još je gore kada se takve stvari dešavaju pod zaštitom policije. Kao što ne može biti slobode paljenja vatre u crkvi, sinagogi ili drugom verskom mestu, ne može biti slobode spaljivanja Kurana. I mi ne možemo da posmatramo ovaj podvig u Stokholmu kao pojedinačni slučaj. To je novi prikaz bolesti, a to je neprijateljstvo prema muslimanima i islamu, koje se širi Zapadom kao tumor“, izjavio je Erdogan. Erdogan, njegov finski kolega Sauli Niniste, i tadašnja premijerka Švedske Magdalena Anderson, vodili su pregovore 28. juna prošle godine sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Strane su potpisale memorandum kojim se Švedskoj i Finskoj omogućava ulazak u NATO. Turski parlament je 31. marta odobrio protokol o pristupanju Finske, koja je 4. aprila postala članica NATO-a. Istovremeno, nije odobrio protokol o pristupanju Švedske, zahtevajući da Stokholm ispuni sve zahteve Madridskog memoranduma o borbi protiv terorizma. Ankara je žestoko kritikovala Stokholm zbog skupova pristalica Kurdistanske radničke partije, zabranjene u Turskoj, i zbog protesta koji uključuju spaljivanje Kurana.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

"NAŠ STAV, OČEKIVANJA I OBEĆANJA KOJA SU DATA SU JASNI" Erdogan: Švedska neće dobiti odobrenje za članstvo u NATO sve dok čuva teroriste

Izvor: Blic, 04.Jul.2023, 00:50

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan danas je poručio da ta zemlja neće odustati od protivljenja ulasku Švedske u NATO, ukoliko ona ne bude prestala da pruža utočište teroristima.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.