Turska neće oklevati da pučistu nauči lekciju

Izvor: B92, 14.Jan.2020, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Turska neće oklevati da pučistu nauči lekciju"

Nakon što je komandant Libijske nacionalne armije Kalifa Haftar napustio Moskvu bez stavljanja potpisa na primirje, oglasio se turski predsednik i zapretio.

Haftar je u Moskvi prisustvovao razgovoru sa premijerom međunarodno priznate Libije, a u ponedeljak je, kako su preneli mediji, bio postignut i napredak u pregovorima o prekidu vatre. Međutim, jutros je stigla vest da je Haftar napustio Moskvu bez stavljanja potpisa na sporazum o prekidu primirja, a istovremeno su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ponovo počeli sukobi u Libiji.

Snage lojalne Haftaru objavile su na Fejsbuku da kreću na Tripoli.

S druge strane, medijatori propalih pregovora Rusija i Turska oglasili su se, svako na svoj način. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov podsetio je da je Libija bila bombardovana od NATO 2011. godine i rekao: "Još uvek se suočavamo s posledicama te ilegalne, kriminalne akcije čije posledice su najviše osetili ljudi koji žive u Libiji".

Za razliku od njega, turski predsednik Tajip Redžep Erdogan bio je mnogo oštriji. On je izjavio da će: "Turska naučiti Haftara lekciji" ukoliko ne prekine ofanzivu u Libiji.

"Turska se neće uzdržavati da pučista Haftar nauči lekciju, ukoliko nastavi sa svojom ofanzivom protiv libijskog naroda i vlade", poručio je Erdogan pobunjenom libijskom generalu.

Prema Erdoganovim rečima, "pučista Haftar" je pobegao s pregovora u Moskvi.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Libija,   Tripoli

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Erdoan: Turska spremna na akciju protiv Haftara

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Jan.2020

Turska se neće suzdržati od "davanja lekcije" vođi libijskih snaga na istoku zemlje Kalifu Haftaru, ako nastave da napadaju međunarodno priznatu vladu u Tripoliju, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdoan dan nakon neuspeha mirovnih pregovora dve suprostavljene strane u Moskvi. U govoru je...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.