Turska ne ucenjuje NATO

Izvor: B92, 02.Dec.2019, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Turska ne ucenjuje NATO"

Ankara -- Turska ne ucenjuje NATO svojim odbijanjem odbrambenog plana za Baltik i Poljsku i ima puno pravo veta u savezu.

To je u ponedeljak izjavio turski bezbednosni izvor uoči samita čelnika NATO u Londonu.

"NATO je institucija u kojoj Turska ima puno pravo veta, politički i vojno, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i tu postoje procedure. Ne postoji ucena Turske, i takva izjava je neprihvatljiva", rekao je on.

Rojters je prošle nedelje izvestio da Turska odbija da podrži plan odbrane NATO za Baltik i Poljsku, sve dok ne dobije veću podršku za svoju ofanzivu u Siriji protiv kurdske milicije YPG, koju smatra terorističkom organizacijom.

Ankara tvrdi da je zastoj uzrokovan time što su Sjedinjene Države povukle podršku iz zasebnog plana odbrane za Tursku, omogućavajući potencijalne napade na granicu sa Sirijom i želi da se taj problem reši, prenosi AP.

Diplomatski izvor rekao je Rojtersu prošle nedelje da Turska "drži istočne Evropljane kao taoce" blokirajući odobrenje vojnog planiranja, a drugi izvor nazvao je ponašanje Ankare "remetilačkim".

Izaslanicima NATO potrebna je formalna saglasnost svih 29 članica za plan poboljšanja odbrane Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije od bilo kakvih pretnji iz susedne Rusije.

Nekoliko članica NATO je prošlog meseca osudilo odluku Turske zbog pokretanja ofanzive na severoistoku Sirije protiv YPG.

Turska, koja je druga po veličini vojska NATO, želi da alijansa formalno YPG, glavnu komponentu Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje podržavaju SAD, definiše kao teroriste.

Prošle nedelje, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu optužio je francuskog predsednika Emanuela Makrona da sponzoriše terorizam podržavajući YPG, nakon što je Makron rekao da Turska ne treba da očekuje solidarnost od NATO posle upada u Siriju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.